A gázai segélyflottilla megtámadásaIzrael nem kér bocsánatot

2010. június 2., szerda, Világfigyelő

Izrael szerint semmi nem indokolja a bocsánatkérést a Gázai övezetbe önkénteseket és segélyt szállító flottilla hétfői megtámadásával kapcsolatban. ,,Nem kell elnézést kérnünk azért, mert megvédtük magunkat" ― mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes tegnap.

Ajalon a hat hajót ,,a gyűlölet és erőszak armadájaként" jellemezte. A külügyminiszter-helyettes szerint a hétfői eset ,,csak egy a sok provokáció közül, amely Izraelt éri". Ajalon lesújtó véleménnyel van a 700 palesztinbarát aktivistáról is: ,,Kérem, mondják meg nekem, melyik békeaktivista támad hosszú késsel és fémcsövekkel a másikra, hogy megölje." Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tegnapi közleménye szerint ,,az incidens olyan erők nemzetközi provokációjának volt a következménye, amelyek Iránt és annak terrorista partnerét, a Gázát uraló Hamaszt támogatják".

A kilenc halottal és negyvenöt sebesülttel járó katonai akció felháborította a nemzetközi közvéleményt. Többen aránytalannak tartják a zsidó állam fellépését, mások azt hangsúlyozzák, hogy egyéb megoldást is lehetett volna találni az ügy rendezésére. Izraelen belül is vannak, akik bírálják a művelet előkészítését és kivitelezését, de a véres eseményekért a többség az aktivistákat teszi felelőssé.

Az izraeli haditengerészet készen áll arra, hogy feltartóztasson egy újabb hajót, amely segélyszállítmánnyal a fedélzetén a Gázai övezet felé tart ― közölte tegnap az izraeli katonai rádióban egy katonai forrás. Az izraeli helyettes védelmi miniszter kijelentette: nem fogják engedni, hogy bármilyen, humanitárius segélyt szállító hajó bejusson a Gázai övezet vizeire.

A BT hivatalos elnöki nyilatkozatban Izraelt kimondottan nem ítélte el, viszont bírálta azokat a cselekményeket, amelyek a gázai segélyflottilla elleni izraeli támadás során emberéleteket követeltek, és gyors, tárgyilagos, hiteles, illetve átlátható vizsgálatot követelt az ügyben. Az ENSZ-testület zárt ajtók mögött zajlott rendkívüli ülése után kiadott nyilatkozatban a BT követelte Izraeltől a segélyflottilla hajói és a fedélzetükön tartózkodó, őrizetbe vett utasok azonnali szabadon engedését (hasonló kérést fogalmazott meg Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is a NATO-tagországok kormányainak képviselőiből álló Észak-atlanti Tanácsban). A BT állásfoglalásában leszögezte: a gázai helyzet tarthatatlan. A testület szerint ,,szükséges lenne biztosítani az áruk és a személyek folyamatos áramlását a térségbe, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan szállítását és elosztását". Ezt az állásfoglalást képmutatónak nevezte Izrael, Jigal Palmor külügyminisztériumi szóvivő szerint a nemzetközi szervezet ítélete ,,elhamarkodott, és még csak nem is szánt kellő időt arra, hogy a történtek minden elemét alaposan megvizsgálja". Izraelt sokan támadják, amiért eddig nem azonosította az offenzíva kilenc halálos áldozatát, Palmor viszont azt mondta, erre azért nem került még sor, mert a letartóztatottak ebben nem hajlandók nekik segíteni.

Videofelvétel jelent meg a YouTube közösségi videomegosztó portálon arról, hogyan támadtak rá a Gázai övezetbe segélyt szállító Mavi Marmara hajó utasai a fedélzetre érkező izraeli kommandósokra. A kötélen leereszkedő katonákat a túlerőben lévő aktivisták csövekkel, láncokkal kezdték verni. Volt olyan kommandós, akit többen ütlegeltek azután is, hogy a fedélzetre rogyott. A magatehetetlenné vált embert végül a tengerbe hajították. Az izraeli hadsereg által készített felvételen bemutattak egy ölésre készült, fegyvernek szánt tőrt is. A videóhoz mellékelt szöveg szerint az egyik aktivista elvette egy izraeli katona pisztolyát, tüzet nyitott a többi érkezőre, s ekkor tört ki a tűzharc, amelynek végül a hajó utasai közül kilencen áldozatul estek.

Mahmúd Abbász nem látja szükségét annak, hogy a palesztinok megszakítsák a közvetett béketárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy izraeli kommandósok megostromolták a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla vezérhajóját, és megöltek kilenc palesztinbarát aktivistát ― közölte a palesztin elnök tanácsadója.

Az iráni elnök azzal vádolta meg kedden Izraelt, hogy ,,nagyszabású támadást" tervez a Gázai övezet ellen. Mahmúd Ahmadinezsád figyelmeztetett: egy ilyen offenzíva ,,olyan vihart idézne elő a térségben, amely gyökerestől kitépné" a zsidó államot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-02: Világfigyelő - :

Toleranciamenetet szerveznek Pozsonyban

Toleranciamenetet tartanak Pozsonyban jövő kedden. A menet egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a szlovák―magyar megbékélés szükségességére.
2010-06-02: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Nem kérték a magyar véleményt
Nem hangzott el a magyar álláspont a trianoni békeszerződésről azon a szemináriumon, amelyet a prágai Gazdasági és Politikai Központ rendezett hétfő este a cseh fővárosban. A Václav Klaus államfő által vezetett szemináriumon cseh és szlovák vélemények hangzottak el Trianonról. Szőke László prágai magyar nagykövet, aki a hallgatók sorában volt jelen a rendezvényen, kifogásolta, hogy az előadók között a magyar fél képviselői nem kaptak helyet.