Ikerálom Clemenceau-val ( (Kilencvenéves a békediktátum — Jegyzet)

2010. június 3., csütörtök, Nemzet-nemzetiség

Most újból látom s tán írhatom is, amint kitotyog Clemenceau a maga Kelet-Közép-Európa-szürke fürdőszobájából, mert valami zajt hall odakintről — csak nem a magyarok megint?! Törli löttyedt hasát végig a kétszobás lakáson, szárad vén pofáján az ősz szőrzet a hidegben, megnyugszik, csak a postás rázza a kaput.

Százszor megmondtam neki, az entente, zsörtöl, a Masarik, dühöng, a Beneš leveleit, a fene ott enné meg gondjaikat a magyarjaikkal együtt, vigyék az irodámba, de nem s nem!

Sürgönyöztet Kohn Kun Bélának, ürítse ki a Felvidéket, mert megkapják a szovjet-magyarok a Tiszántúlt a románoktól, de nem...

Rendet kell tenni Európában, s a rend az, ami nekik jó.

Már hallom, amint megfordul koszlott Pantheonjában Clemenceau, aki a büntető atyaistent játszotta azzal, hogy fekete keretes körme szakadtáig harcolt Magyarország szétosztásáért, jusson mindenkinek, esetleg maradhat is valamennyi, ott rohadjanak meg a Hortobágyukon: hallom, ahogy az oszmán iszlám mohamedán pap fölüvölt Mohamedig az Eiffel-torony tetején, mondja napi háromszor bele az új, rendbe tett Európa becsesebb felén a maga imáját Párizs jelképének legtetején, miközben a művelt Nyugat hasmánt könyörög békességért, egyetértésért és egyenlőségért.

Trianon kertjében szőnyegeken imáznak június 4-én is az egyenlők, akiket Franciaországnak, az Uniónak el kell ám tartania, hiszen a nemzetállamok összeromolva. És Clemenceau magára csukja svábbogaras házának ajtajait, ne hallja az ILL ALLAH dicsőítő üvöltéseit naponta háromszor, ötször.

Wilson elnök nyugodt, ő megtartotta azt a mértéket, amit szükségesnek látott nyugodt lelkiismeretű álmaihoz. Maradt hát a legpogányabb trianoni ámen a döntésre: ha volt egyáltalán, hát ne legyen az Istennek több magyarja; ne több, mint amennyit a Nagy Béke eltűr, ha undorodva is a mi ázsiai fajtánktól.

Na de az ázsiai ima ott zeng Párizs fölött, szinte idehallatszik a romániai Székelyföldig, és Afrika tömegei, fél India tartja munkátlan markok millióit ingyen szabadságért, kenyérért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-03: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

A trianoni trauma oldódása (Kilencvenéves a békediktátum)

A várpalotai emlékmúzeum
A trianoni békediktátum kilencven esztendő múltán is szorongatja, víz alá húzná és megfojtaná az Európában a legsúlyosabb csapást, a nemzet szétdarabolását is elszenvedni kényszerülő magyarságot...
2010-06-03: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Hogyan lehet orvosolni? (Kilencvenéves a békediktátum)

Nem a mai politikai határokat kell szétbontani, hanem a két békedöntés (az 1920. június 4-i trianoni és az 1947. február 10-i párizsi) jogtalanságát kell orvosolni.