Másfél ezren tüntettek SepsiszentgyörgyönMenjen a kormány, vesszen a kapitány

2010. június 3., csütörtök, Közélet

Utolsó banicska feliratú dobozban gyűjtést szerveztek a kormánynak tegnap Sepsiszentgyörgyön a szakszervezeti föderációk által kezdeményezett tüntetés résztvevői, zsebük, pénztárcájuk kifordításával fejezve ki: a kabinet megszorító intézkedései, a bérek és a nyugdíjak csökkentése pénz nélkül hagyja a közalkalmazottakat, nyugdíjasokat.

A megye minden részéről összesereglett mintegy 1500 résztvevő ezzel nyomatékosította leghangsúlyosabb üzenetét, miszerint a kormány mondjon le.

Igen változatos fegyvertárral érkeztek tegnap délben a prefektúra épülete elé a tiltakozók: zászlók, transzparensek, fütty, dobok, sípok egyaránt előkerültek, a színház alkalmazottjai szomorú arcokat ábrázoló rajzokat tartottak magasba, de előkerült a vörös zászló sarlóval és kalapáccsal, az ország kommunista rendszerbeli lobogója, a tanárok kilátástalan helyzetét sugallta a kezében naplót tartó csontvázat illusztráló rajz. Dolgozni akarunk, nem koldulni, Le a kormánnyal, No money, no problem, Miért mi szívunk mindig, ha ti elrontjátok?, Ti a rossz döntésekkel, mi a nagy szenvedéssel, A nemzetárulók fizessenek, Ígéret = hazugság, Băsescunak Ceauşescu mellett a helye — ilyen és ehhez hasonló magyar és román nyelvű feliratokkal üzentek a kormányzóknak, skandálással, hurrogással, füttyel támasztva alá követeléseiket. Le a kormánnyal, mondjanak le!, Le Băsescuval! — ezek voltak a leggyakrabban, legerőteljesebben felhangzó kiáltások a szakszervezeti vezetők beszédei alatt.

A tüntetésen idősek és fiatalok egyaránt jelen voltak, majd minden állami intézmény képviseltette magát, így az egészségügyi, a tanügyi alkalmazottak, a közigazgatásban dolgozók, a színházak, a megyei könyvtár képviselői, a tiltakozók között egy babakocsis kisgyermek is akadt, aki édesapjával a gyermeknevelési já­randóság csökkentése ellen tüntetett. Az amúgy békésen, incidensek nélkül lezajlott rendezvény alatt a résztvevők egyszer csak meggyújtottak egy transzparenst, néhányan pénzérmét dobáltak a prefektúra irányába.

Kilopják a pénzt a zsebünkből, eladósítják az országot, elzálogosítják jövőnket — ecsetelte beszédében Bong Vilmos, az Alfa Kartell szövetség vezetője. Hasonló szellemben buzdította a résztvevőket Vasile Neagovici, a Frăţia szövetség vezetője. A szakszervezeti bizalmik beszédeikben a kormány hozzá nem értését ecsetelték, de szó volt az RMDSZ felelősségéről is, hiszen a szövetség része a kormánykoalíciónak, erről Keresztes István, az Országos Szakszervezeti Tömb megyei vezetője szólt.

Nagy Gábor a mélységesen megalázott tanárok helyzetét ecsetelve azonban figyelmeztetett: ha ezer ember elégedetlen, a kormány győzni fog — a tüntetés vége felé pedig csalódottan jelentette be, a tanügyben felfüggesztették a sztrájkot, hiszen csak öt megyében haladta meg az ötven százalékot a tiltakozók aránya, köztük Hargita és Kovászna megyében is. A jól érzékelhető elégedetlenséget, felháborodást némiképp a csalódottság váltotta fel a tanügyi bejelentés hírére, jóllehet a vezetők hangsúlyozták: a következőkben is előfordulhat, hogy össze kell gyűlni (szerk. megj.: tegnap délután az országos tanügyi szakszervezeti vezetők bejelentették, folytatják a sztrájkot). A tiltakozás zárómozzanataként a színházasok a prefektúra elé letették a rajzokat ironikus taps közepette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-06-03: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Hogyan lehet orvosolni? (Kilencvenéves a békediktátum)

Nem a mai politikai határokat kell szétbontani, hanem a két békedöntés (az 1920. június 4-i trianoni és az 1947. február 10-i párizsi) jogtalanságát kell orvosolni.
2010-06-03: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Az RMDSZ-es buzgómócsing

A képviselőház munkaügyi bizottságában e héten is a nyugdíjtörvény-tervezettel piszmogtak. Bár kezdetben csigalassúsággal haladt a vita, tegnapra felgyorsultak a honatyák, sikeresen túljutottak mind a 201 cikkelyen.