Az RMDSZ-es buzgómócsing

2010. június 3., csütörtök, Máról holnapra

A képviselőház munkaügyi bizottságában e héten is a nyugdíjtörvény-tervezettel piszmogtak. Bár kezdetben csigalassúsággal haladt a vita, tegnapra felgyorsultak a honatyák, sikeresen túljutottak mind a 201 cikkelyen.

Közben a kormánypárt szemmel láthatóan elbizonytalanodott. Visszavettek harcos modorukból, megbicsaklani látszik eddigi monolit egységük. Remegnek, mert a függetlenek bejelentették, tartózkodni fognak a szavazáskor, és amire még jó egy hónappal ezelőtt aligha gondoltak: csendesen beindult pártjukban az ellenfélhez való átpártolás folyamata. Egy szó, mint száz, félnek, kiesnek a pikszisből.

Elbizonytalanodásuk egyik jele: a munkaügyi bizottságban tegnap sikerült megváltoztatni a nyugdíjtörvény-tervezet ama cikkelyét, melynek értelmében Romániában is csak 65 éves korban mehetnének nyugdíjba az asszonyok. A módosító javaslatot szociáldemokrata és kormánypárti képviselők (!) közösen terjesztették elő, s egyetlen ellenszavazattal elfogadták: legyen 63 év a korhatár a nőknek. Akiknek sorsa, élete ma és a közeljövőben is jóval nehezebb Nyugaton élő társaikénál.

Ki nem érzi, érti ezt? Ki az egy szál ellenszavazat gazdája? Ki más, mint a bizottság RMDSZ-es tagja. Nem, nem Kerekes Károly Maros megyei képviselő. Ő nemrég lelkiismereti okokból, épp a nyugdíjtörvény szűkmarkúsága miatt, kilépett a testületből. Helyére Derzsi Ákos Bihar megyei képviselőt küldte a szövetség. A mi a vesztes mellett is a végsőkig kitartunk elv pillanatnyi pártjelszava boríthatta el szegény agyát. Nem látott, nem hallott, észre sem vette, hogy szövetségesük a kormányzásban menet közben módosította álláspontját. Neki gazdái azt mondták, legyen hű a kormányhoz, Emil Bochoz, Traian Băsescuhoz, nem utolsósorban Markó Bélához. És szavazott, mint Sehallselát Dömötör — annak, ki érti még az írott, nem internetes kultúrán nevelkedett weöresi gyermeknyelvet, másoknak maradjon csak Rejtő Jenő-s Buzgó Mócsing.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-06-03: Közélet - Farcádi Botond:

Menjen a kormány, vesszen a kapitány (Másfél ezren tüntettek Sepsiszentgyörgyön)

Utolsó banicska feliratú dobozban gyűjtést szerveztek a kormánynak tegnap Sepsiszentgyörgyön a szakszervezeti föderációk által kezdeményezett tüntetés résztvevői, zsebük, pénztárcájuk kifordításával fejezve ki: a kabinet megszorító intézkedései, a bérek és a nyugdíjak csökkentése pénz nélkül hagyja a közalkalmazottakat, nyugdíjasokat.
2010-06-03: Közélet - Farcádi Botond:

Tanítanak, de tiltakoznak is (Folytatódik a tanügyi sztrájk)

Folytatódik a tanügyi sztrájk, a tanárok nem vesznek részt az országos vizsgákon, nem írnak be jegyeket a naplóba, nem zárják le a félévet — közölte tegnap este a négy oktatási szakszervezeti föderáció, miután délig még arról szóltak a hírek, hogy felfüggesztik a munkabeszüntetést a tanügyiek.