Nem lesz gond a gyógyszerekkel

2010. június 3., csütörtök, Közélet

Háromszéken nem lesz fennakadás a gyógyszerellátásban — ígéri az Egészségügyi Biztosítópénztár eddigi igazgatója, Ghiţă Drăgoiu, tartoznak ugyan a gyógyszertáraknak, de ezek az adósságok, körülbelül 4,5 millió euró értékben, határidőben vannak.

Az elmaradt tartozás, amellyel átlépték a törvényes 210 napos határidőt, 550 000 lej — fejtette ki a leköszönő igazgató. Folyamatosan törlesztenek, és véleménye szerint az elmaradás nem különösebben nagy, tartani tudják a szintet, nem történik meg az, ami más megyékben, hogy napokra, hetekre leáll az ingyenes és térítéses gyógyszerellátás.

A biztosító bevételei az idén folyamatosan csökkentek, januárban a tavalyi első hónaphoz képest 85 százalékos volt a befizetés, februárban az egy évvel korábbi összeg 84, márciusban 83 százalékát sikerült begyűjteniük. A csökkenés okát pontosan nem ismerik, lehet a munkanélküliség növekedése, de a fizetési kedv csökkenése egyaránt — mondta Drăgoiu. Megpróbáltak elmaradásokat behajtani, a szabadúszó-engedéllyel rendelkezők nyilvántartását bővítették ki, és az elmúlt öt évre visszamenőleg nyújtották be a számlát 462 személynek, 1,243 millió lejt követelve. A kényszervégrehajtással fenyegető felszólításra 34 százalékuk válaszolt, és 430 000 lejt sikerült begyűjteniük, a többiekkel, valószínű, perelnek.

A Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár emberhiánnyal is küszködik, 65 helyből 25 betöltetlen, az elmúlt években hiába hirdették meg a megürült állásokat, nem találtak embert. Az eddigi igazgató cáfolta, hogy nagyok lennének a bérek a biztosítónál, ez az oka, hogy évek óta nem sikerül jogászt alkalmazniuk — mondotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-03: Közélet - Farcádi Botond:

Tanítanak, de tiltakoznak is (Folytatódik a tanügyi sztrájk)

Folytatódik a tanügyi sztrájk, a tanárok nem vesznek részt az országos vizsgákon, nem írnak be jegyeket a naplóba, nem zárják le a félévet — közölte tegnap este a négy oktatási szakszervezeti föderáció, miután délig még arról szóltak a hírek, hogy felfüggesztik a munkabeszüntetést a tanügyiek.
2010-06-03: Közélet - Hecser László:

Tisztségben marad Barót alpolgármestere

Nagy Istvánnak ismét nem sikerült célt érnie: Bán István a jelen levő kilenc tanácstag szavazatának köszönhetően Barót város alpolgármestere maradhat. Hosszas hallgatást tört meg Bán, aki nemcsak válaszolt az őt ért vádakra, hanem Nagy Istvánt illetően maga is megfogalmazott néhányat, melyeket a városvezető mindjárt cáfolni is tudott.