Tisztségben marad Barót alpolgármestere

2010. június 3., csütörtök, Közélet

Nagy Istvánnak ismét nem sikerült célt érnie: Bán István a jelen levő kilenc tanácstag szavazatának köszönhetően Barót város alpolgármestere maradhat. Hosszas hallgatást tört meg Bán, aki nemcsak válaszolt az őt ért vádakra, hanem Nagy Istvánt illetően maga is megfogalmazott néhányat, melyeket a városvezető mindjárt cáfolni is tudott.

A tanácskozáson nem vett részt az MPP frakciója — Nagy István szerint így kívántak tiltakozni, amiért az RMDSZ nem hajlandó érdemben foglalkozni Bán leváltásával.

A polgármesteri hivatal udvarára beengedték, de az épületbe nem léphetett be az ERD TV két munkatársa. A kapus szerint csak engedély felmutatásával vihetik be kamerájukat. Szász Zsolt hiába hangsúlyozta, hogy a törvény szerint jogosult a felszerelést is bevinni, a portás hajthatatlan maradt. Az ülést mégis rögzítették: Bán István és az RMDSZ széki elnöke, Váncza Tibor is kézikamerát vitt be, azok ellen Nagy Istvánnak nem volt kifogása.

Elsőként Bán István szólalt fel, s azzal kezdte, hogy tiltakozni szeretne az előző ülésen felvett jegyzőkönyv miatt: Nagy István többek közt letolvajozta és csúfot űzött személyéből, tudományos elismeréseit megkérdőjelezte. Kikérte magának, hogy Bodosból csövet lopott volna. Elvitt ugyan egy csövet, de azt Köpecen a Puszta nevű részen azon nyomban le is fektették. Az a vád sem állja helyét — jelentette ki —, mely szerint első pillanattól nem akarta ellátni feladatait. Igenis, komolyan akart a társadalmi segélyre jogosultak kérdéskörével foglalkozni, ám alig kezdett munkához, a polgármester olyan utasítást adott az embereknek, hogy semmiképp ne engedelmeskedjenek neki. A polgármester hozzá nem értését kívánván bizonygatni, olyan papírt mutatott fel, mely szerint Barót városa azért nem kapott idén pénzt a vízhálózat bővítésére, mert az eddig elköltött összegekkel még nem számolt el. Nagy István elismerte, hogy esetleg túl durván fejezte ki magát, amikor letolvajozta Bánt, de bizonyított tény, hogy túllépte a hatáskörét, s a polgármester jóváhagyása nélkül vitte el és fektette le a bizonyos csövet Köpecen. Hogy a város azért nem jut pénzhez, mert nem számoltak el, e vádat rágalomnak nevezte, s a város főépítészét, László Sándort kérte fel válaszadásra, aki elmondta, az elmúlt időszakban többször is Bukarestben járt, megtörtént a részletes elszámolás, aminek eredményeképpen még e hónapban lehívhatóvá válik 1,7 millió lej. Nagy István végezetül Bán még egy vádját cáfolta: felmutatott egy 2008 júliusában keltezett okiratot, amelyben rögzítették, milyen feladatokat is adott át az alpolgármesternek, s hogy az alpolgármester egyiket sem próbálta meg teljesíteni, ami csak azt bizonyítja, Barót jobb gazdaembert érdemel, s minden alkalmat meg fog ragadni, hogy eltávolíthassa Bán Istvánt.

A teljes létszámban jelen levő RMDSZ-frakció, Albert Dénes, Bán István és Pál István független tanácstag egyöntetűen döntött az alpolgármester tisztségben maradása mellett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-03: Közélet - Farkas Réka:

Nem lesz gond a gyógyszerekkel

Háromszéken nem lesz fennakadás a gyógyszerellátásban — ígéri az Egészségügyi Biztosítópénztár eddigi igazgatója, Ghiţă Drăgoiu, tartoznak ugyan a gyógyszertáraknak, de ezek az adósságok, körülbelül 4,5 millió euró értékben, határidőben vannak.
2010-06-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a kovásznai
BÁN BORBÁLA
életének 86. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk temetése csütörtökön 14 órától lesz a kovásznai temetőben.
Amíg élünk, sohasem feledjük.
Fájdalmasan búcsúzik
a gyászoló család
946/b