Trianon-emléknapEmlékülés a Parlamentben

2010. június 5., szombat, Közélet

A Parlamentben a Trianon-emlékülés tegnap délután fél ötkor, a szerződés kilencven évvel ezelőtti aláírásának pontos időpontjában, a nemzeti zászló és a történelmi zászlók bevonulásával, harangzú­gással, majd a himnusszal vette kezdetét.

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte: kötelességünk előre tekinteni, és a megváltozott körülmények közepette minden lehetőséget megragadni sebeink gyógyítására. Hangsúlyozta: az újonnan megalakult Országgyűlés már nem üres kézzel érkezett az évfordulóra. Törvényt alkottak az állampolgárságról, így minden magyar ember számára lehetővé válik, hogy szabad akarata szerint a nemzet alkotó részévé váljék. Törvénybe foglalták, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja, és törvényt alkottak a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről ― mutatott rá a fideszes politikus. ,,Ezzel eleget tettünk a nemzet kívánságának, a nép akaratának, és lelkiismeretünk parancsának. Eleget tettünk továbbá a Magyar Köztársaság alkotmánya 6. paragrafusának, amely kimondja, hogy Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyarokért" ― fogalmazott.

Sólyom László szerint ,,a szomszéd népekkel közös múltunk, ha ismerjük, és nyitott szívvel közelítünk hozzá", szilárd alapja lesz a kívánatos együttműködésnek. Az államfő a parlamenti emlékülésen közölte: jóindulatú és felszabadult kölcsönösségre kell törekednie Magyarországnak a szomszéd népekkel. Ha Magyarország elvégezte az önvizsgálatot, és empátiával viseltet partnerei iránt, ,,nyugodtan nézhetünk szemükbe, ragaszkodhatunk jogainkhoz, és képviselhetjük álláspontunkat, amely befogadó és pozitív" ― fogalmazott. Sólyom László köztársasági elnök szerint a kilencven évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződéssel az kapott súlyos sebet, ami a nemzetet adja: az összetartó emlékek közös tárháza, a közös folytatás lehetősége. Kiemelte, a megrázkódtatás után a nemzet önértelmezését kellett újrafogalmazni és felépíteni. Az államfő hangsúlyozta: nemcsak a magyar nemzet önképét kellett újraalkotni, hanem Magyarország viszonyát is a Kárpát-medencében élő többi néppel, mely számára mindez nemzetépítése sikerét jelentette.

Az Európai Parlament fideszes képviselőcsoportja a felvidéki és erdélyi képviselőkkel közösen lehajtott fővel emlékezett a XX. századi történelmünket végigkísérő és máig ható nemzeti tragédiánkra. ,,Az akkor okozott sebek gyógyítására évtizedeken keresztül esély sem mutatkozott. Kilencven év elmúltával azonban olyan időket élünk, amikor valós lehetőség mutatkozik a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésére" ― hangsúlyozta a Szájer József vezette képviselőcsoport.

A versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon Palota előtt tartott nagygyűlést a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) szervezésében több magyar szervezet. A békés megemlékezésen elhangzott beszédek között a tömeg azt skandálta, hogy Vesszen Trianon! Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke ismertette a szervezet petícióját az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi béke felülvizsgálatának követeléséről.

*

Leleplezték a Trianon-emlékművet Révkomáromban, a szlovák―magyar határ kö­zelében tegnap délután. A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elvá­lasztó középső füves sávban állították fel, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke avatta fel, beszédében ismét élesen bírálta Magyarországot. ,,Ez a mi válaszunk ezekre a provokációkra a Fidesz-párti magyar politikusok részéről, Orbán Viktor részéről, a neofasiszta Jobbik részéről. Szlovákia most az egész nemzetnek, egész Európának és elsősorban a Duna másik oldalán élő magyaroknak megmutatta, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld, amelyet soha nem engedünk elvenni tőlünk" ― harsogta Slota több száz, szlovák zászlókat lengető hívének tapsától kísérve.

A nemzeti összetartozásról szóló magyar törvény semmibe veszi a trianoni szerződést ― állapította meg Václav Klaus cseh államfő és Jan Fischer cseh miniszterelnök tegnap kiadott közös nyilatkozatában. A dokumentum szerint a cseh vezetők nyugtalansággal vették tudomásul a magyar törvény elfogadását, s a trianoni szerződés semmibevételét elfogadhatatlannak tartják. Elfogadhatatlannak és veszélyesnek minősítették a regionális autonómiák különféle formáinak támogatását is. A nyilatkozat szerint Magyarország lépései hozzájárulhatnak a szélsőségesség erősödését elősegítő környezet kialakulásához és a régi rivalizálások kiújulásához Európában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-05: Közélet - Farcádi Botond:

Függőben a tanév lezárása (Megértést kérnek a pedagógusok)

Egyelőre nem zárják le a diákokat erre a félévre, erről döntött tegnap a Kovászna Megyei Szabad Tanügyi Szakszervezet a tagokkal való konzultáció után — közölte lapunk érdeklődésére Nagy Gábor. A szakszervezeti vezető szerint hétfőn a paritásos bizottságban tárgyalnak a sztrájknapok kifizetéséről, ezt a kormány jelenleg a naplók lezárásához köti.
2010-06-05: Közélet - :

Román félelmek Trianon kapcsán

A magyar kormány megkérdőjelezi a trianoni és a versailles-i szerződést — állította Titus Corlăţean, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.