Néptáncosok a Perkőn

2010. június 7., hétfő, Közélet

Szombaton ötödik alkalommal szervezték meg Kézdiszentléleken a Szent István-kápolna alatti nyeregben a Perkő gyermek- és ifjúsági néptáncfesztivált, melyen tizenhat, zömében székelyföldi, illetve erdélyi együttes több száz táncosa vett részt.

A seregszemlét azzal a céllal szervezik meg immár ötödik éve, hogy lehetőséget teremtsenek a résztvevőknek, hogy a népzene, néptánc, népmese és népi játékok nyelvén is megtanulják ápolni és őrizni közös kultúránkat. Az egész napos rendezvény a perkői kápolnánál Csiby József helybeli római katolikus plébános kö­szöntőjével, helytörténeti ismertetőjével, majd áldásával kezdődött. A hivatalos megnyitóra délben a szabadtéri színpadon került sor, ahol Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere és Jánosi József táncszakelőadó és koreográfus mondott beszédet, majd a gelencei Zernyealji tánccsoport fellépésével elkezdődött a seregszemle. A fesztivál külön színfoltját jelentették a moldvai Rekecsinből érkezett Veres hangyák táncosai, akik díszes népviseletükkel hívták fel magukra a figyelmet. A tíz együttes fellépése utáni ebédszünetben a csernátoni Csiporkázó Játszóház Egyesület közreműködésével kézműves-foglalkozásokat — kötélverést, szalmafonást és karkötőkészítést — tanítottak a gyermekeknek. Népi gyermekjátékokat a kisbaconi Bodvaj és a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület vezetésével tanulhattak a kis táncosok, a népi birkózás hagyományos eszközeit a helybeli barantacsoport mutatta be. Az ötödik perkői seregszemle táncházzal és tábortűzzel ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-06-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Zárólecke virággal és énekszóval

Több száz sepsiszentgyörgyi nagydiák, három középiskola végzős fiataljai ballagtak el szombat délelőtt a már régen kialakult, de az érintetteknek mindig új és egyedi kicsengetési ünnepségeken.
2010-06-07: Közélet - Iochom István:

Falunapok cserkészavatással

A múlt hét végén ötödik alkalommal megszervezett szentkatolnai falunapok legkiemelkedőbb mozzanata tegnap délelőtt a templomtéren, a világháborús emlékmű előtt megtartott cserkészavató volt, ahol több mint száz helybeli érdeklődő jelenlétében tizenhat cserkészjelölt tette le a fogadalmi esküt.