Mi, hol, mikor?

2010. június 8., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház

A Csíki Játékszín a kézdivásárhelyi Vigadóban ma 19 órától Somerset Maugham Imádok férjhez menni című háromfelvonásos, zenés vígjátékát mutatja be. Rendező: Parászka Miklós. Az előadásra az Illyés Kinga-, Tompa Pufi- és nyugdíjasbérletek érvényesek, a fennmaradt helyekre jegyet is lehet váltani.

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban szerdán 18 órától kamarahangverseny. Fellép: Alice Trimfa (zongora), Papp Csongor (fuvola), Bálint József (ének). Ugyanott pénteken 18 órától a Kastélybeli Kék Esték rendezvénysorozat zárógálája.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban csütörtökig naponta 16 és 17.30 órától a Molnár Józsiás-iskola évzáró, nyilvános minikoncerteket ad, fellépnek a zene szakos diákok.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban ma 18 órától Sylvester Lajos bemutatja dr. Szőcs Géza Az oskola hangja című könyvét. A szerző dedikál.

Előadás gyermekeknek

Az Árgyélus Színház ― Écsi Gyöngyi mesemondó, énekes, bábművész és zenésztársa, Kováts Marcell — a kovásznai városi művelődési házban Az életnek és a halálnak a vize című bábos meseelőadását ma 10 órától, Bő Magyarországon párja nem vóut... című koncertes meséjét 14 órától mutatja be.

Segélykérés

Sipos Tihamér Laurenţiut csütörtök délelőtt az iskola padjai közt érte agyvérzés. A 20 éves árkosi fiú jobb oldala lebénult. A marosvásárhelyi kórházban fekszik, de további vizsgálatokra, beavatkozásra és kezelésre Budapestre irányították a helyi orvosok. Ehhez keresnek támogatást, kérnek mindenkit, lehetőségeihez mérten támogassa, adjunk esélyt felépüléséhez. Egy-egy személytől a legkisebb segítség is, ha összefogunk, sokra megy. Bankszámlaszám: RO37BPOS15007074959EUR01, RO05BPOS15007074959RON01.

Közlekedés

Árokba borult. Szombaton délután fél öt körül B. József (44) a 12-es országúton közlekedve egy kanyarban kocsijával árokba borult. Ellenőrzéskor leheletében 1,02 mg/l alkoholt mutatott ki a készülék. Kórházba kísérték vérvételre.

Üldözés. Szombaton este tíz óra után azonosították a sepsiszentgyörgyi rendőrök S. Róbertet, aki az 1918. December 1. úton egy másik járművel koccant, és elhajtott a helyszínről. Rövid üldözés után egy parkolóban kapták el. Azonosításkor kiderült, hogy másnak a személyi adatait diktálta be korábban, a jármű, amit vezetett, nincs beírva a forgalomba, a számtáblája hamis, és neki nincs jogosítványa.

Mindketten cakkban. Vasárnap reggel negyed hatkor Bodzafordulón B. Ştefan (27) szitabodzai lakos Brassó irányába haladva, miközben egy másik kocsival való ütközést akart elkerülni, egy közlekedési tábla tartórúdjának ment. A rendőrök mind őt, mind a másik kocsi vezetőjét, O. Valentin (30) bodzafordulói lakost megszondázták, s kiderült, nem csoda, hogy nem tudták elkerülni egymást, hiszen mindketten ittak: előbbi leheletében 0,56, utóbbiéban 0,41 mg/l alkoholt mutatott ki a készülék. Mindkettejüktől vért vettek.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Dokumentumfilm. A MásKép Klub a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum történelemlaborjában ma 19 órától az America: Freedom To Fascism című, az amerikai személyi jövedelemadóról, adó­hivatalról és a központi bankrendszer működéséről szóló dokumentumfilmet mutatja be. Házigazda: Simó Szabolcs.

Vetítés. A háromszéki EKE vetített képes előadás-sorozata keretében szerdán 19 órától a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében az Amerikában élő Antonescu Traian Ignác tart vetített képes előadást Costa Ricáról.

Lomtalanítás vidéken. Ma Zabolán, Székelytamásfalván, Székelypetőfalván, Szörcsén, csütörtökön Gelencén és Haralyban gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált használt bútorokat és más háztartási eszközöket (üveg, műanyag, papír, textília stb.), a használt villamos és elektronikus ké­szülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.), valamint a kerti hulladékot. Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Áramszünet. Ma 8—12 óráig Nyujtódon a 2-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Medárd napja. A népi időjóslás szerint, ha Medárd napján esik, negyven napig fog tartani.

Az óceánok világnapja. Megtartását 1992 júniusában az ENSZ Rio de Janeiró-i környezetvédelmi csúcsértekezletén határozták el. A világnap alkalom arra, hogy áttekintsék a Földünk nagyobb részét kitevő óceánokkal kapcsolatos tennivalókat. Az olaj, a műtrágya és más toxikus vegyi anyagok szennyező hatása miatt a tengerek élővilágának veszteségei ugyanis ma talán még nagyobb arányúak, mint az esőerdők pusztulása. Sokasodnak az óceánok és tengerek oxigénben szegény, illetve oxigénmentes ,,halálzónái", ami emberek százmillióinak megélhetését is veszélyezteti, egyre nagyobb a tengerek zajszennyezettsége.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-07: Közélet - :

A Tipp-vb díjai

Már csak napok választanak el az idei labdarúgó-világbajnokság rajtjától. Székelyföld minden idők legnagyobb nyereményeivel kecsegtető játékának, a Régió Rádió és a Háromszék napilap közös tippversenyének fődíja egy nagy képernyős LCD televízió (4000 lej), amelyet a világbajnokság legvégén az összetett verseny nyertese vihet haza.
2010-06-08: Sport - :

Sport

EMIT 2010
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége keretében működő Testnevelés-Sport Tanítás Alapítvány június 18—20-án tizenötödik alkalommal megrendezi a Szent Anna-tónál az Erdélyi Magyar Iskolák Nyári Testnevelés- és Sporttalálkozóját.