Júniusi teendők a biokertészetben

2010. június 8., kedd, Gazdakör

Az ültetési idő ebben a hónapban június 13-tól 25-ig tart, de a kihalt vagy károsodott kiültetett növényegyedeket bármikor lehet pótolni. Anyanevelés a méhcsaládokban legjobb, ha június 3—5. között történik.

Ha a sarjúszénát virágnapon, június 3—5. között vágjuk le, a legjobban megőrzi minőségét.

Júniusban támad a kolorádóbogár, tetű, bolha, de a csigák is nagyon elszaporodnak, óriási a varasodás, és a lisztharmat sem elhanyagolható. Sőt, a sok eső miatt a talaj is nagyon megnyomódott, s ha fel nem szaggatjuk, nagy a lehetőség, hogy gyors felmelegedéskor egy rég nem látott károsodást szenvedjenek termesztett növényeink.

Hernyó ellen: 1 kg kenőszappant, 1 liter denaturált szeszt 20 liter vízzel, kanál mésszel és 2 evőkanál sóval jól összekeverünk.

Levéltetű, takácsatka és más kártevők ellen: 5 kg zöld vagy 800 g szárított csalánt 50 liter vízben 4—15 napig állni hagyunk. Ebből 1—10 liter vízzel, lehetőleg esővízzel feloldjuk, és így permetezünk.

Varasodás és lisztharmat ellen: 100—200 g szárított mezei zsurlót 10 liter vízben három óráig áztatunk, ezt követően húsz percig főzzük, majd öt liter esővízzel felhígítjuk.

Burgonya és paradicsom baktériumos betegségei, valamint rozsda és lisztharmat ellen: 30 g száraz gilisztaűző varádics (Tanacetum vulgare) virágját 1 liter vízben három napig áztatjuk, utána két liter vízben feloldjuk. Ez a növény június-júliusban virágzik. Ennél egyszerűbb, de hatásos: 50 liter vízhez 0,50 kg konyhasót adunk, és bőségesen permetezünk.

A fákat és alatta a talajt jó, ha sokszor megmozgatjuk, többször varádicslével megáztatjuk.

Paradicsomlevél- és bogyóbetegség ellen: negyedliter tejet 2 liter vízzel összekeverünk, és hetente permetezünk.

Káposztalepke peterakása ellen: kétmaréknyi paradicsom- vagy krumpliszárat összezúzunk, és ezzel lemosó permetezést végzünk.

Földi bolhák ellen úgy védekezünk, hogy a harmatos növényeket fahamuval szórjuk be. Ürömfűből is készíthetünk permetlevet. Igen hatásos, mert a bolhák nem bírják a szagát.

Tetvek ellen használhatunk csalánlé- és páfránylékivonatot, úgy készítjük el, mint a varádicsos levet.

Lisztharmat ellen a méhészektől kell beszerezni a viasz kifőzésekor visszamaradó levet. A ribiszkét, a szőlőt, a gyümölcsfát, a zöldségfélét védi hatékonyan.

A növekedést serkenti a fekete nadálytőből készült lé. Kombinálva is használhatjuk.

Rovarriasztó, moly- és lepkeűző hatású a bojtorján is.

Levéltetvek és atkák ellen a paradicsom minden részét felhasználjuk, de ugyanilyen jó a székfű (kamilla) is.

A dohánylevél is hatásos, de vigyázat a keverésre, mert ha igen erős, mindent kiéget, tönkretesz. Jobb, ha előre kikísérletezzük.

Hernyót a kutyatejjel riasztjuk, de véd a bodza is, 10 liter vízhez két-három marok bodza (legyen lapi, virág, vágat) kell, és ezzel permetezzünk.

A trágyaleveket (mindenféle fajta), ha kellően feloldjuk, nemcsak a növekedésnek segít, hanem az ellenállást is növeli növényeinkben, fáinkban, konyhakertünkben.

Hangyák ellen (fekete, és nem vörös) legjobb a gyakori talajmozgatás, kapálás.

Van mit tenni a gazdaságban, csak mindent időben kell csinálni, és óriási kihívás, hogy a kórokozók irtása közben ne bántsuk hasznos bogarainkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-08: Gazdakör - Incze Péter:

Marhahústermelő potenciál Háromszéken (Értekezés a román húspiacról)

A megye húsfeldolgozóinak vezetői, a szakigazgatóság, az agrárkamara, valamint az állat-egészségügyi hatóság szakembereinek tartott előadást az elmúlt héten a Román Hús Egyesület ügyvezető igazgatója, Mihai Vişan.
2010-06-08: Gazdakör - :

Magánszemélyek is jogosultak a tejtámogatásra

A tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a tagországok számára a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból.