Magánszemélyek is jogosultak a tejtámogatásra

2010. június 8., kedd, Gazdakör

A tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a tagországok számára a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból.

A kormány 2010. április 14-i ülésén jóváhagyta a támogatási formát a tejágazatban, a jogosultak listáját azonban beszűkítették azáltal, hogy csak a jogi személyiséggel rendelkező gazdaságok (elismert szabadfoglalkozású személyek, egyéni és családi vállalkozások) igényelhetnek támogatást a leadott tejmennyiség függvényében egy meghatározott számítási rács szerint. A szarvasmarha-tenyésztők országos egyesületének képviselői többször is közbenjártak a szakminiszternél, azt kérvén, hogy a tejtermelő magánszemélyek is részesüljenek a támogatásból, eddig azonban eredménytelenül. A napokban megjelent 498-as kormányhatározat azonban lényeges pontokban megváltoztatta az előző, 365-ös számú rendeletet. Az új rendelet már nem csak a jogi személyiséggel rendelkezőket emlegeti támogatásra jogosultakként, magánszemélyek is igényelhetik a tejtámogatást.

A kifizetési ügynökség tejkvótakezelő irodája szerint megyeszinten több mint 700 tejtermelő igényelheti a támogatást a jogi személyiséggel rendelkezőkön túl. A rendelet számítási rácsa szerint azon gazdaságok, amelyek 10 és 20 tonna közötti tejet adnak le egy kvótaév alatt, 200 eurót, a 20 és 200 tonna közöttiek 236 és 2360 euró közötti támogatást (tejkilogrammonként állapították meg a 0,0118 eurós szorzószámot), a 200 és 500 tonna közöttiek 2000 eurót, az 500 tonna felett termelők pedig 1200 eurót igényelhetnek. A támogatási kérések leadásának határideje is megváltozott, június 14-ig fogadják a kéréseket a megyei kifizetési ügynökségnél, gyakorlatilag alig néhány nap áll még a gazdák rendelkezésére. A támogatás kifizetése a megyei kifizetési ügynökség irodáján keresztül történik. A kitöltendő típuskérések az ügynökségnél igényelhetők, a támogatások kifizetése is az ügynökség révén zajlik. A kormányhatározat érvényben maradt egyik cikkelye szerint a támogatást az igénylők nagyon rövid idő alatt megkaphatják, a kifizetések határideje ugyanis 2010. június 30. (Incze Péter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-06-08: Gazdakör - Bíró Zoltán:

Júniusi teendők a biokertészetben

Az ültetési idő ebben a hónapban június 13-tól 25-ig tart, de a kihalt vagy károsodott kiültetett növényegyedeket bármikor lehet pótolni. Anyanevelés a méhcsaládokban legjobb, ha június 3—5. között történik.
2010-06-08: Gazdakör - :

Hírlugas

Halasztják a bukaresti gazdasztrájkot
Politikai okokból elmarad a szerdára tervezett bukaresti gazdatüntetés. Ötvös Mózes, a megyei gazdaszervezet elnöke elmondta: tudatták velük, hogy szerdán senki sem tud velük tárgyalni a mezőgazdasági minisztériumban, így a tüntetést későbbi időpontra kell halasztani.