Hírlugas

2010. június 8., kedd, Gazdakör

Halasztják a bukaresti gazdasztrájkot

Politikai okokból elmarad a szerdára tervezett bukaresti gazdatüntetés. Ötvös Mózes, a megyei gazdaszervezet elnöke elmondta: tudatták velük, hogy szerdán senki sem tud velük tárgyalni a mezőgazdasági minisztériumban, így a tüntetést későbbi időpontra kell halasztani.

Az eredeti tervek szerint holnap közel ötszáz csíki és háromszéki gazda vett volna részt a Bukarestben szervezett tüntetésen. A megmozdulásra bejelentkezett gazdákat időben értesítik a tüntetés jövőbeni időpontjáról. (Bokor Gábor)

Könczei Csaba a mezőgazdasági igazgatóság élén

Június elsejétől új, ideiglenesen kinevezett vezetője van a Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgató­ságnak Könczei Csaba mezőgazdasági gépészmérnök szemé­lyében. A régi vezetőséget — a koordinációs igazgatót és az öt aligazgatót — az alkotmánybíróság februári döntése értelmében váltották le, ugyanis nem voltak köztisztviselők. A versenyvizsgák megszervezéséig csak Könczei Csaba kapott kinevezést, az aligazgatók sorsáról még nem döntöttek a minisztériumban.

Súlyos bírságok a legeltetési károkért

Bírságolással igyekeznek visszaszorítani Kovásznán az illegális legeltetést. A legutóbbi tanácsülésen hozott határozat alapján ezentúl akár 25 000 lejes pénzbüntetéssel is sújthatják a szabálysértőket. Az új rendelkezés az érvényben levő legeltetési szabályzatot egészíti ki, amelyben eddig nem szabtak meg alkalmazható büntetéseket — hangsúlyozta Kádár Gyula tanácstag. Lőrincz Zsigmond polgármester szerint a legeltetéssel jelentős károkat okoznak a mezőgazdasági területeken, és ezt csak megfelelő mértékű büntetésekkel lehet csökkenteni. Bírságot kockáztatnak ezentúl, akik az engedélyezett legeltetési időszakon kívül, vagy hivatali engedély nélkül legeltetnek mezőgazdasági területeken. Azok is büntethetők, akik az engedélyezett területen kívül legeltetnek. A büntetést kiróhatja a közösségi rendőrség, a városháza szakfelügyelője, de az alpolgármester is. Ha a bírságot az erre vonatkozó értesítés kézhezvételétől számított 48 órán belül kifizetik, csak a kirótt összeg felét kell törleszteni. A befolyt összegek a helyi költségvetést gyarapítják. (Bokor Gábor)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-06-08: Gazdakör - :

Magánszemélyek is jogosultak a tejtámogatásra

A tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a tagországok számára a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból.
2010-06-08: Riport - Sylvester Lajos:

Okos vadász nem iszik előre a medve bőrére (Vadgazdálkodás Háromszéken, 3.) — Beszélgetés Sárkány Árpád mérnökkel, az Országos Vadászati Tanács tagjával, a bécsi Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnökével

Kelet-európai „medvelesen"
Sárkány Árpád: 1990-ben, a romániai fordulat évében túlszaporodott medveállományt örököltünk. Ez az állomány a változás után megcsappant, mivel az ellenőrzés gyenge volt. Sok medve az orvvadászok áldozatául esett. Nem volt egyezmény, hozták-vitték a trófeákat, a vadásztársaságok nagyon olcsón hagyták kilőni a medvéket. Főleg magyarországiak jöttek, ismeretségek, baráti kapcsolatok révén vadásztak.