Döntött a megyei földosztó bizottságNem jár több erdő a Mikes családnak?

2010. június 8., kedd, Közélet

Nem kaphatja vissza a Mikes család a több ezer hektár visszaigényelt erdőt, legelőt, a megyei földosztó bizottság az erdészet dokumentumait találta meggyőzőbbnek, és elutasították a grófi család kérését. Az ügyben a bíróság hozza meg a végső döntést.

Régóta tartó huzavona végére kerülhet pont: a megyei földosztó bizottságnak egy igen bonyolult ügyet sikerült lezárnia — fejtette ki György Ervin prefektus, a bizottság elnöke. Elmondta: a Mikes család igen kevés bizonyítékkal rendelkezik, egyetlen, 1905-ös dokumentummal hozakodtak elő. Az erdészet ezzel szemben több papirost bemutatott, ezekkel próbálta igazolni, hogy a Mikes-birtokok kisajátítása 1926-ban megkezdődött, majd 1937-ben folytatódott, több levelezést, jelentést mutattak fel arról, hogy mit vettek át, mi volt folyamatban.

Az 1946-os erdészeti vagyonleltárban már úgy szerepel, mint tulajdonuk, és bizonyították azt is, hogy kifizették a magyar államnak a jelzáloghitelt — ismertette György Ervin prefektus. Elmondta, abban az esetben, ha ezeket a területeket a román állam kisajátította a 20-as, 30-as években, kártérítést fizettek a családnak, és a jelenlegi törvények szerint most nem kell visszaadniuk semmit. Azokat a tulajdonrészeket, a kastélyt és kisebb területeket, amelyeket annak idején nem sajátítottak ki, már visszakapta a Mikes család — közölte a prefektus. Elismételte, valójában továbbra sem egyértelmű az ügy, erősebbek, de nem vitathatatlanok az erdészet bizonyítékai. Mégis fontos volt a döntés, mert így végre bíróságon keresheti igazát a Mikes család, és ilyen vagy olyan formában lezárulhat a kérdés.

Ettől a héttől a következő rázós ügynek, a zágoni visszaszolgáltatás tisztázásának áll neki a megyei bizottság — mondta György Ervin. A zágoni önkormányzat végleges, megfellebbezhetetlen ítélet alapján több mint 3000 hektár erdőt kapott vissza, ám az erdészet nem akarja, nem tudja azonosítani a területet, hogy a gyakorlatban is megtörténjék a tulajdonba helyezés. György Ervin bízik abban, hogy minél hamarabb sikerül véglegesíteniük ezt az ügyet is, és még idén lezárják az összes vitatott nagy terület visszaszolgáltatásáról szóló esetet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-06-08: Közélet - Csinta Samu:

Felelősséget vállalt a kormány

Emil Boc kormánya tegnap a parlamentben felelősséget vállalt két törvénytervezetért, amelyek egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének 25 százalékos és a nyugdíjak 15 százalékos csökkentéséről rendelkeznek. Nem sokkal később benyújtották a Szociáldemokrata Párt (SZDP) bizalmatlansági indítványát a képviselőház és a szenátus elnöki kabinetjeihez. A képviselőház és a szenátus házbizottságai ma reggel ülnek össze, hogy a bizalmatlansági indítvány vitájának ütemtervéről tárgyaljanak.
2010-06-08: Közélet - Farkas Réka:

Gázrobbanás Nagybacon határában

Vasárnap éjjel 11 óra után néhány perccel hatalmas robbanás rázta meg Nagybacont, levegőbe repült a falu bejárata előtt, a 122-es, Sepsiszentgyörgyöt Baróttal összekötő megyei úttól mindössze tizenöt méterre a Kézdivásárhely—Barót fő gázvezeték — közölte György Ervin prefektus.