Mozgásban a fiatalok

2010. június 8., kedd, Közélet

A program hivatalos neve Háromszék mozgásban, de a fiatalok legújabb rendezvényéről, a Hárit (Háromszéki Ifjúsági Tanács) karavánjáról van szó.

Nem sportesemény, hanem szellemi mozgósítás: néhány igen tevékeny sepsiszentgyörgyi tizen- és huszonéves nyakába veszi a megyét a héten, és kisrégiónként, összesen húsz településen próbálja — önkormányzatokkal, helyi értelmiségiekkel, kortársaikkal találkozva, beszélgetve — megpezsdíteni az ifjúsági szervezetek (és ezáltal a helyi közösségek) életét, hálózatba szervezni az azonos érdeklődésűek körét. Egyelőre oda mennek, ahol már van kapcsolatuk — Orbaiszéken például Barátos, Kovászna, Nagyborosnyó, Zágon várja őket —, később azonban a „néma" falvakat is felkeresik — közölte Grüman Róbert Hárit-elnök, hozzáfűzve, hogy néhol egy-egy emberen múlik egy csapat, és ha ő elmegy egyetemre, széthull minden. Ezt próbálják megakadályozni, be szeretnék ugyanis bizonyítani, hogy itthon is lehet élni, tartalmasan eltölteni a szabad időt, nem a kocsma az egyedüli szórakozó- és találkozóhely. Ez már négy-öt éve elkezdett munka — erősítette meg Tischler Ferenc megyei ifjúsági aligazgató, aki azt is elmondta, az eddigi erőfeszítések kezdenek beérni, a fiatalok nekibátorodtak, szervezkednek (Barátos és Kézdiszentlélek egyesületei például közös tánctábort készítenek elő), és egyre bátrabban pályáznak; bár ezek között sok a hibás beadvány, a lényeg az, hogy megtört a jég, és egy kis segítséggel jövőre már formailag kifogásolhatatlan tálalásban igényelhetnek támogatást a helyi vagy megyei önkormányzatoktól, országos vagy alapítványi forrásokból — az mindenesetre jó jel, hogy már tudják, hol kell kopogtatni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-08: Közélet - Hecser László:

Mi nem tetszik a külügynek (Testvérvárossal gyarapodik Barót)

Barót városi tanácsa egyöntetű szavazással jóváhagyta a Békés megyei Sarkaddal kötendő testvérvárosi szerződést.
2010-06-08: Közélet - :

Zöldpont környezetvédelmi tábor

A Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ (GÁMOK), az Evita és a Zöld Nap Egyesület május 29-én és 30-án Zöldpont környezetvédelmi tábort szervezett a Katrosában.