Felső-háromszéki gazdasági terepszemle

2010. június 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A felső-háromszéki gazdasági kihívásokról és lehetőségekről tanácskoztak azon az értekezleten, amelyet a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében tartottak.

A két kezdeményező testület elöljárói mellett a környék vállalkozói jelenlétében szervezett találkozó témái között a hazai és európai strukturális alapok lehívásának lehetőségei, a hitelgaranciák és önrészek megteremtésének módozatai szerepeltek, valamint a felső-háromszéki vállalkozói környezet feltérképezése. Rosner Herman, a kamara elnöke elmondta: a találkozó a testület által a megye különböző településein tartandó megbeszéléssorozat része, ezek révén igyekeznek azonosítani azokat a megoldásokat, amelyek segíthetnek a régió vállalkozóinak a válságállapoton való túllépésben.

A strukturális alapok, a finanszírozási rendszerekkel kapcsolatos legutóbbi információk részletezése után a jelenlévők megismerkedhettek a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal azon törekvéseivel, amelyek a vállalkozói környezet kedvezőbbé tételét, új befektetők bevonását célozzák. A vállalkozók által felsorakoztatott problémák többsége visszaköszön: túlzott pénzügyi adminisztráció és adóterhek, amelyek csökkentik a versenyképességet, az egységes gazdaságpolitika hiánya, aminek következményeként a cégeknek nem éri meg például nyilvántartott munkanélkülieket alkalmazni, az általános forgalmi adó jelenlegi szintjének fenntartása, a pénzügyi ellenőrök mentalitásának megváltoztatása, a központi hatóságok fokozott szerepvállalása a körbetartozások felszámolása érdeké­ben. A gazdasági élet szereplői ugyanakkor fontosnak tartják a bürokrácia csökkentését, a törvényhozók aktívabb részvételét a kedvezőbb gazdasági környezet kialakításában, illetve a privatizálásból származó részvények pluszadóval való sújtását, valamint az azonosíthatatlan forrásokból származó jövedelmek megadóztatását.

A kamara következő hasonló rendezvényének a Bodzafordulói Polgármesteri Hivatal ad otthont.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Sokkterápia Németországban is (A háború utáni legnagyobb takarékossági csomag)

Németország háború utáni történetének legnagyobb takarékossági programját fogadta el a kormány: a 2014 végéig előirányzott megtakarítások mértéke meghaladja a 80, más források szerint megközelíti a 90 milliárd eurót. Az ellenzék és a szakszervezetek máris élesen bírálták a programot, és országos tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lassuló ipari növekedés (Alig mozduló román gazdaság)

Romániában az ipari termelés három százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit — közölte tegnap a statisztikai hivatal. Márciusban még 5,2 százalékkal nőtt az ipar. Elemzők szerint várható volt a lassulás, mert a fő piac, az euróövezet nehezen áll vissza a növekedési pályára. Havi összevetésben 0,7 százalékkal bővült az ipar áprilisban a márciusi 3,6 százalék után.