Alig mozduló román gazdaságLassuló ipari növekedés

2010. június 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Romániában az ipari termelés három százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit — közölte tegnap a statisztikai hivatal. Márciusban még 5,2 százalékkal nőtt az ipar. Elemzők szerint várható volt a lassulás, mert a fő piac, az euróövezet nehezen áll vissza a növekedési pályára. Havi összevetésben 0,7 százalékkal bővült az ipar áprilisban a márciusi 3,6 százalék után.

Az idei első negyedévben az ipar volt a gazdaság motorja. Elemzők azonban attól tartanak, hogy az euróövezeti adósságválság visszaveti a keresletet a román és általában a közép-európai térség termékei iránt. Az év első négy hónapját együttvéve az ipari termelés 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipar volt szinte az egyetlen terület a gazdaságban, amely növekedett. A fogyasztás, a beruházások és a 2005—2008 közti időszakban robbanásszerűen fejlődő építőipar jelentősen visszaesett. A hazai össztermék (GDP) így az első negyedévben 2,6 százalékkal tovább csökkent az előző év első negyedévével összevetve.

Tavaly egész évben 7,1 százalékkal csökkent a GDP. A válság miatt Románia külső segítségre szorult, a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 20 milliárd euró értékű hitelkerethez jutott 2009 márciusában. Az IMF azzal számol, hogy idén stagnál a gazdaság, de a legjobb esetben is csupán 0,5 százalékkal növekszik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Felső-háromszéki gazdasági terepszemle

A felső-háromszéki gazdasági kihívásokról és lehetőségekről tanácskoztak azon az értekezleten, amelyet a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kézdivásárhelyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében tartottak.
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Történelmi csúcson az arany ára
Először lépte át az arany ára az 1250 dolláros küszöböt: közép-európai idő szerint tegnap délben Londonban egy uncia arany (31,1 gramm) 1251,05 dollárba került.