Hírbörze

2010. június 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Történelmi csúcson az arany ára

Először lépte át az arany ára az 1250 dolláros küszöböt: közép-európai idő szerint tegnap délben Londonban egy uncia arany (31,1 gramm) 1251,05 dollárba került.

Ezzel meghaladta az előző, május közepén elért csúcsot, amikor egy uncia ára 1248,95 dollár volt. Euróban kifejezve az ár napok óta egyik rekordot dönti a másik után. A befektetők egyre inkább aranyba helyezik a pénzüket, mert bizonytalanok az európai adósságválság kilátásait illetően.

Mélyponton az euró

Az euró átlépte az 1,38 svájci frankos árfolyamküszöböt, és 1,3784 frankon a valaha elért leggyengébb árfolyamára esett. Piaci megfigyelők tegnap nem észleltek aktivitást a svájci jegybank részéről a frank felfutásának megakadályozására. A frank erősödését a svájci statisztikai hivatal által közzétett külföldi devizatartalék-adatoknak tulajdonítják a piacon. A svájci külföldi devizatartalékok májusban svájci frankban kifejezve 232,4 milliárd frankra emelkedtek az áprilisi 153,6 milliárdról, ami jól mutatja, milyen hatalmas összegeket fordított a svájci jegybank a frank erősödésének megfékezésére.

Érvényes a barangolási rendelet

Jogszerű és érvényes a barangolásról (roaming) szóló uniós rendelet, a közösségnek joga volt arra, hogy a belső piac érdekében korlátokat írjon elő a mobiltelefon-szolgáltatók által a barangolásos hívásokért felszámított árakkal kapcsolatban — mondta ki tegnap közzétett ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság, mely elutasította négy európai szolgáltató, a Vodafone, a Telefónica O2, a T-Mobile és az Orange ezzel ellentétes álláspontját. A barangolásról szóló rendelet rögzíti, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók milyen legmagasabb árat számíthatnak fel a felhasználó által a saját hálózatán kívül fogadott, illetve kezdeményezett, úgynevezett barangolásos beszédhívásokért. A rendeletnek eredetileg ez év június 30-án kellett volna hatályát vesztenie. Tavaly júniusban azonban 2012. június 30-ig meghosszabbították az érvényességét, és egyúttal kiterjesztették az árplafont az SMS-ekre, valamint az adatátviteli szolgáltatásokra is. Az arányosság követelményét illetően az Európai Bíróság úgy foglalt állást, hogy a kiskereskedelmi díjkorlátok alkalmasak és szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a fogyasztókat a magas árszinttel szemben. (MTI — i)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lassuló ipari növekedés (Alig mozduló román gazdaság)

Romániában az ipari termelés három százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit — közölte tegnap a statisztikai hivatal. Márciusban még 5,2 százalékkal nőtt az ipar. Elemzők szerint várható volt a lassulás, mert a fő piac, az euróövezet nehezen áll vissza a növekedési pályára. Havi összevetésben 0,7 százalékkal bővült az ipar áprilisban a márciusi 3,6 százalék után.
2010-06-09: Világfigyelő - :

Új gazdasági rendszert ígér Orbán Viktor

Két éven belül bevezetik az egységes, tizenhat százalékos személyi jövedelemadót, ám már ezt megelőzően bevezetik a családi adó- és illetékkedvezményeket, csökkentik a társasági adót, és megadóztatják a bankokat — ezek a főbb elemei Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági csomagjának, amelyet tegnap mutatott be.