Új gazdasági rendszert ígér Orbán Viktor

2010. június 9., szerda, Világfigyelő

Két éven belül bevezetik az egységes, tizenhat százalékos személyi jövedelemadót, ám már ezt megelőzően bevezetik a családi adó- és illetékkedvezményeket, csökkentik a társasági adót, és megadóztatják a bankokat — ezek a főbb elemei Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági csomagjának, amelyet tegnap mutatott be.

Orbán bejelentette, hogy a kormány visszaszorítja a devizahiteleket, de egyúttal kilakoltatási moratóriumot vezet be, tervezi az állami kiadások lefaragását, és a választási ígéretnek megfelelően legálissá teszi a házi pálinkafőzést.

Eljött az idő a gazdaságban is, hogy a régi helyére új kerüljön — mondta a parlament tegnapi ülésén napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök, amikor bemutatta alig több mint egy hete felállt kormányának első gazdaságpolitikai intézkedéseit. A beszédet nagy várakozás előzte meg, miután az utóbbi napokban a nemzetközi piacok idegesen reagáltak az ország helyzetét borúsan leíró fideszes és kormányzati nyilatkozatokra.

A szigorú költségvetési politikát ígérő Orbán az intézkedéseket első akciótervnek nevezte, amelynek főbb elemei az adózás átalakítása, a devizahitelezés visszaszorítása és az állami szerveken való spórolás. A miniszterelnök az alapelveket úgy foglalta össze, hogy ,,új gazdasági rendszert" alakítanak ki, és megteremtik a ,,kölcsönös felelősségvállalást". Szerinte ezek a lépések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Magyarország versenyben maradhasson a világot jelenleg jellemző zord pénzügyi és gazdasági környezetben.

Változnak az adók

Orbán bejelentette, hogy a társasági adó a kormány terve szerint a jelenlegi 19 százalékról 10-re csökken majd 500 millió forintos bevétel alatt. Két év alatt egykulcsos családi adózást vezet be a kormány, ez idő alatt megszüntetik az adójóváírás lehetőségét is. Az szja kulcsa egységesen 16 százalék lesz. Bár korábban Orbán épp azzal érvelt ez ellen, hogy ebben a rendszerben nem lehet érvényesíteni a családi adózás szempontjait, most azt mondta, hogy össze tudják egyeztetni a kettőt.

A kormányfő szerint az egykulcsos adó bevezetését az indokolja, hogy több szomszédos országban hasonló rendszer működik. Hozzátette, hogy erre két év alatt állna át az ország úgy, hogy ennyi idő alatt 1,3 millió munkavállalót vonnak be az adórendszerbe, és ennyi idő alatt kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét. Ez azt jelenti, hogy a minimálbéresek is fognak adót fizetni. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány tíz, a kis- és középvállalkozásokat terhelő adót eltöröl, ezeket azonban nem nevezte meg, és jelezte azt is, hogy több olyan adó- és illetékkedvezményt vezetnek be, amelyek a családoknak kedveznek. Orbán bejelentette, hogy a kormány bevezeti a bankadót, amelyeknek részleteiről tárgyalni kíván a bankokkal. A bankok, biztosítócégek és lízingcégek az idei évben 13 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, ezt tervezik felemelni 200 milliárdra — közölte Orbán, aki szerint ez a különadó három évig lenne érvényben, addigra reményeik szerint erőre kapna a gazdaság.

Hitelek és állam

A kormány egyértelmű célja a devizahitelek visszaszorítása, Orbán ugyanis bejelentette, hogy a jövőben a jelzálog bejegyzését csak forinthitel esetében fogják engedni. Közölte ugyanakkor azt is, hogy idén év végéig kilakoltatási moratóriumot jelentenek be, és tárgyalásokat kezdeményeznek a hitelezőkkel a bajba jutottak megsegítéséről. A kormányfő szerint Magyarországon az angolszász országokkal ellentétben nem lehet megtenni azt, hogy a bajba jutott lakáshiteleseket utcára tegyék, mert nem áll rendelkezésre az az intézményrendszer, amely segíthetné őket.

Orbán beszélt arról is, hogy spórolni akarnak az állami kiadásokon, összessé­gében 15 százalékkal akarják lefaragni az állami szerveknél dolgozók bérét. Befagyasztják a vezetői béreket, és megadóztatják juttatásaik egy részét.

Mindenkinek ki kell vennie a részét a gazdaság talpra állításából: a kormánynak, a pénzintézeteknek, az állami vezetőknek és a politikai pártoknak — jelentette ki a miniszterelnök. Az akcióterv intézkedéseket tartalmaz a szociális biztonság területén is.

Kitért arra is, hogy az idei költségvetésben továbbra is felettébb kétséges számok szerepelnek, de mint mondta: ez már a múlt, és nem hátrafelé néznek, most meg kell kezdeni a változtatást, a romok eltakarítását, a felelősség tisztázását, az újjáépítést. Az elszámoltatásnak meg kell történnie — húzta alá Orbán Viktor. Az államadósság mértéke miatt súlyos bűn terheli az elmúlt nyolc év ,,lelkiismeretét".

Beszéde végén leszögezte: a kormány a gazdaságpolitikáját a valóságra alapozza; a nemzeti együttműködés rendszerének felépítésében a siker fontos feltétele, hogy a kormány nemcsak látja, hanem megpróbálja ki is mondani az igazságot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-06-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Történelmi csúcson az arany ára
Először lépte át az arany ára az 1250 dolláros küszöböt: közép-európai idő szerint tegnap délben Londonban egy uncia arany (31,1 gramm) 1251,05 dollárba került.
2010-06-09: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

A vég jelképasszonya (Jegyzet)

Nem kapargatok össze se hamut se maradék parazsat, hogy váljék jelképpé, mert hiszen jelkép itt minden, az is, ha megszületik egy gyermek, és azt Lászlónak, Attilának keresztelik, nem Romulusnak. Mégis, a nemzeti összetartozás alkalmával összeült magyar parlament június 4-én jelképet is terjesztett elénk — hogyan is mondjam?