Évadot zárt az M StúdióKözönségtalálkozó az elmúlt öt évről

2010. június 10., csütörtök, Kultúra

Éden

Henning János felvétele

Öt év alatt stabil, művészi minőségében európai szintű mozgásszínházi társulattá forrt a sepsiszentgyörgyi M Stúdió alkotó közössége — összegezte az alakulástól eltelt időszak eredményeit Uray Péter művészeti vezető az évadzáró előadás után tartott közönségtalálkozón. A Gyöngyösi Tamás rendezte Édent azért újították fel, mert a társulat június második felében ezzel vesz részt a svédországi Karlstadban az AbunDance 2010 Tánc és Koreográfia Fesztiválon.

Fennállásának ötödik évfordulóját szeptemberben ünnepli az M Stúdió, amikor a Háromszék Táncegyüttes huszadik születésnapját üli, de a júniusi svédországi, magyarországi és lengyelországi előadások után az ötödik évadot lezártnak tekinti. A múlt csütörtöki, közönséggel tartott beszélgetésen a társulat tagjai többek között elmondták, bár kezdetben rengeteg nehézségbe ütköztek, és helyzetük jelenleg sem tekinthető rózsásnak, nagy segítség, hogy van saját kiszolgáló személyzetük és próbatermük, ahol az előadásokat is tartják, bár arra nem éppen a legmegfelelőbb. Kérdésre válaszolva többen elismerték, a közönség általi elfogadásban kezdetben szerepet játszott, hogy a Há­romszék Táncegyüttes (olykor a Tamási Áron Színházzal közösen) korábbi produkciói némelyikében egyszerre több színházi és mozgásművészeti elemet használtak, de úgy érzik, megteremtették az M Stúdió saját arculatát, ami nem a prózai színház és a tánc keveréke, hanem európai szintű mozgásszínház. A színészek elmondták, szeretnek vendégrendezővel és vendégművészekkel dolgozni, ugyanakkor összeforrott csapatnak tartják az állandó társulatot, csakis együtt képzelik el továbbra is a munkát.

Bajkó László, Dávid Attila Péter, Fehérvári Péter, Nagy Attila, Nagy Eszter, Polgár Emília és Szekrényes László időnként csalódottan, máskor megelégedéssel tekint vissza az elmúlt öt esztendőre, de mindannyian abban bíznak, lesz saját székházuk, előadótermük, s talán, ha méltóbb körülmények között dolgozhatnak, a helyi közönség is jobban meg- és elismeri munkájukat, művészetüket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-06-09: Közélet - :

Követendő példa

Házi kiállítás nyílt tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Óvodában a tanintézmény fennállásának 40. évfordulója alkalmából hirdetett logópályázatra beérkezett munkákból, ugyanakkor eredményt is hirdettek.
2010-06-10: Kultúra - Bokor Gábor:

Csórócsalogató zsebcsengő

Tájnyelvi vetélkedőnek adott otthont pünkösd hétfőjén a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont. Öt csapat nevezett be, és komoly versengésben próbálták bizonyítani, ki uralja legjobban a helyi nyelvjárást.