Hogyan zajlik a tanítás a világ más iskoláiban?A szomszéd füve mindig zöldebb…

2010. június 12., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Napjainkban a diákok évfolyamokra különválasztott, ergonomikusan berendezett termekben, szakképzett tanároktól sajátíthatják el a tudást, míg régen a tanulás lehetősége csupán a papi növendékeknek adatott meg, korántsem ilyen ,,luxuskörülmények" között.

Amint a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás, esetünkben ahány ország, annyi iskola. Ebből kiindulva megkérdeztünk különböző országokban élő diákokat, hogy megtudjuk, a szomszéd füve mindig zöldebb-e?

Tom (13 éves, Harrow Way, Anglia):

A tanítás 8.45-kor kezdődik. Napi hat óránk van, amelyek 50 percesek. Az első két óra után 20, míg a negyedik után 40 perc ebédszünet következik. Az iskolában kabinetrendszer működik, ezért a diákok osztályok helyett csoportokra vannak osztva: X1 (,,legerősebbek"), X2, Y1, Y2, X3, X4 (,,leggyengébbek"). Az osztályozás betűkkel történik: A — átlagon felüli, O — átlagos, B — átlagon aluli. Az egyedüli szabály, ami nem tetszik, hogy esős időben tilos a fűre lépni, és az iskolaudvar teljesen füves terület. Tantárgyak: angol, francia, matematika, földrajz, művészet, tervezés, technológia, háztartás, vallás, sport, szexuális nevelés, zene, informatika.

Franko (17 éves, San Juan Bautista, Buenos Aires, Argentína):

A tanítás 8.30-kor kezdődik és 12.35-kor fejeződik be. A napi 5 óra között három 10 perces szünet van. Tantárgyak: történelem, TIC, matematika, spanyol, angol, német, állam és gazdaság. Az osztályozás számokkal történik 1-től 10-ig.

Rogerio (17 éves, I. E. S. Satafi, Spanyolország):

Az oktatás 8.30-kor kezdődik. Naponta hat 50 perces tanóra, melyeket 5 perc, a harmadik óra után meg 25 perc ebédszünet választ el. Tantárgyak: matematika, irodalom, biológia, sport, filozófia, angol, történelem, spanyol, számítástechnika, kézművesség.

Dusty (16 éves, Craig County High School, Virginia, Egyesült Államok):

A tanítás 8.30-kor kezdődik és 3.30-kor fejeződik be. Napi négy tanóra van, amelyek másfél órát tartanak. Az első két óra után 10 perc, míg a harmadik óra után 30 perc ebédszünet. Egy iskolai évben nyolc tantárgyat tanulunk, melyből négyet az első és négyet a második félévben. A jegyeket az ábécé betűi jelölik A-tól (legjobb) F-ig (legrosszabb). A tanítás utáni tevékenységek közé tartozik a sport és a különböző körök (pl. sakkör). A sportcsapatokba beválogatnak, míg a körökbe be kell iratkozni. Mindenik tevékenység tanítás után 2—3 órát tart.

MOLNÁR ANDREA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-12: Kovakő - diákmelléklet - :

Zöld sziget a betonrengetegben

Idén újabb park és játszótér felújítását fejezi be az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Sepsiszentgyörgyön, ezúttal a Benedek Elek utcában, miután a tavalyelőtt sikerült egy játszóteret felújítani, és egy tömbházudvart rendbe tenni a Gödri Ferenc utcában.
2010-06-12: Közélet - Bokor Gábor:

Összefogás a magyarországi árvízkárosultakért

Segélygyűjtési akciót kezdeményezett az EMNT háromszéki szervezete. Elsősorban ásványvízzel, száraz élelmiszerekkel próbálják segíteni a magyarországi árvízkárosultakat.