Töretlen Sólyom László népszerűsége

2010. június 23., szerda, Világfigyelő

A Medián legfrissebb felmérése szerint továbbra is töretlen Sólyom László magyar köztársasági elnök népszerűsége, és a Fidesz sem veszített támogatottságából.

A június elején készült felmérés szerint minden második válaszadó a kormánypártra adta volna a voksát. Az MSZP a szavazatok tíz, a Jobbik nyolc, a Lehet Más a Politika pedig három százalékára számíthatott volna. A kutatás szerint a szavazói aktivitás visszaesett a választások előtti hetekben mért szintre; ezúttal a válaszadók 54 százaléka mondta, hogy egy közeljövőben tartandó választáson biztosan elmenne szavazni. A részvételi szándék gyengülése minden választói csoportban megfigyelhető, de a Jobbik táborában kimondottan nagymértékű (18 százalékpontos), míg a Fidesz szavazói körében a legkisebb arányú (hét százalékpontos).

A politikusok népszerűségét is vizsgálta a Medián. A felmérés szerint a huszonöt legismertebb vezető politikus listája élén — a miniszterelnököt is megelőzve — Sólyom László áll 64 százalékos, rekordnak számító támogatottsággal. Az államfő legnagyobb részben éppen a Fidesz szavazóinak köszönheti népszerűségét, 80 százalékuk szívesen látná őt fontos politikai szerepben. A legutóbbi felmérés óta jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok: 2006 tavasza óta először fordul elő, hogy többen vannak a derűsen vélekedők, mint a pesszimisták. A Medián ügyvezető igazgatója megjegyezte: nem valószínű, hogy a közeljövőben komoly politikai fordulat következik be, hiszen az ellenzéki pártok rendkívül gyengének tűnnek.

(inforadio.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-06-23: Világfigyelő - :

Meghallgatta a Fidesz az MSZP jelöltjét (Államfőválasztás előtt Magyarország)

Az MSZP államfőjelöltje nem pártkatonának, nem ,,dzsungelharcosnak", hanem független, baloldali értelmiséginek tartja magát. Így mutatkozott be Balogh András (a fotón) a Fidesz—KDNP frakcióülésén, ahol a kormánypártok képviselői meghallgatták őt, majd elképzeléseiről kérdezték.
2010-06-23: Világfigyelő - Farcádi Botond:

Röviden

Fehérorosz—orosz gázháború
Tegnap tovább éleződött az fehérorosz—orosz gázvita, amelynek nyomán a fehérorosz elnök rendelkezett a Nyugat-Európa felé orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról. Aljakszandr Lukasenka úgy értékelte, hogy a Fehéroroszország és a Gazprom közötti konfliktus már gázháborúvá nőtte ki magát.