A vad vizek medrükbe visszatérnekÁldozatok Moldvában

2010. június 30., szerda, Közélet

Románia északkeleti részében tizenkilencen haltak meg a kedd hajnali áradásokban, két személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A Botoşani megyei Dorohoi városban hatan vesztették életüket — közülük öten saját házukban —, miután a megáradt folyók és patakok elöntötték utcáit.

Egy személyt eltűntnek nyilvánítottak. Másik tizenhárom települést is érintenek az áradások, így a környéken összesen 1700 embert kellett kiköltöztetni. A szomszédos Suceava megyében 48 települést érint az árvíz, és majdnem ezer ház rongálódott meg, 300 embert költöztettek ki lakásából. A hidrológusok tegnaptól holnapig vörös jelzésű riadót rendeltek el a Szeret, Prut, Jijia több szakaszára Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó és Galac megyében. Narancssárga jelzés érvényes a felsorolt megyék más helyszínei mellett Vaslui, Vrancea, Hargita, Brassó, Szeben, Maros és Fehér megyében. Sárga jelzésű áradásriadót rendeltek el a Kraszna, Bega, Maros, Kü­küllők, Szeben, Olt, valamint a Prahova, Buzău, Putna, Râmnicu Sărat, Tatros, Beszterce, Bârlad és Moldova folyók egy-egy szakaszára. Vasile Blaga közigazgatási és belügyminiszter szerint az áradások okozta károk meghaladják a GDP 0,6 százalékát, ezért az EU Szolidaritási Alapjá­hoz folyamodnak. Emil Boc kormányfő egyenként 5000 lejes segélyt ígért a halálos áldozatok családjainak, és a hajlék nélkül maradtak is számíthatnak valamire. Egyelőre az állami tartalékból kapnak ásványvizet, takarókat, konzervet. Országszinten 382 településen van árvíz, több közúti és vasúti szakaszon szünetel a közlekedés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-06-30: Közélet - Hecser László:

Baróton és Köpecen mentik, ami menthető (A vad vizek medrükbe visszatérnek)

Víz alatt a baróti kukoricás
A hirtelen jött árvíz több száz baróti ember életét keserítette meg: a házak falai megszívták magukat vízzel, odaveszett minden, amit a pincékben tároltak, az áram nélkül maradt hűtőszekrények tartalma, de még alagsorban elhelyezett hőközpont is ment tönkre.
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - Bokor Gábor:

Turizmus és motorsport (Különleges befektetés Ozsdolán)

Megbeszélés a krosszpálya alatt
Az embereknek a válság ellenére szükségük van kikapcsolódásra — ez a gondolat vezérelte Ördög István és Tóth György vállalkozót, hogy egy nem mindennapi ötletet valósítson meg: szabadidő- és motorsportközpontot építenek Ozsdola erdőszéli határában.