Különleges befektetés OzsdolánTurizmus és motorsport

2010. június 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Megbeszélés a krosszpálya alatt

Az embereknek a válság ellenére szükségük van kikapcsolódásra — ez a gondolat vezérelte Ördög István és Tóth György vállalkozót, hogy egy nem mindennapi ötletet valósítson meg: szabadidő- és motorsportközpontot építenek Ozsdola erdőszéli határában.

Ördög István gyerekkori álmának megvalósításához kezdett 2008 végén. Bérelt területen magas szintű versenyek lebonyolítására alkalmas pályát épít, amely azonban a hétköznapi, kalandot kereső motorosok számára is elérhető. A szabadidő kellemes eltöltésére megfelelő környezetet tervezett a pálya köré, ahol a motorosok családja, baráti társasága is talál kikapcsolódást. A szerencse úgy hozta, hogy a fiatalember — akit már-már őrültként emlegettek a faluban — lázas törekvése felkeltette egy magyarországi üzletember, Tóth György érdeklődését. Ő hét éve dolgozik Romániában, egy bútorhuzatokat gyártó varrodát működtet, amelynek megrendelései a gazdasági hanyatlás ellenére is egyre gyarapodnak.

Az első beszélgetések során azonnali és középtávú célokat fogalmaztak meg. Három éven belül szeretnék világszerte ismertté tenni az ozsdolai szabadidő- és motorsportközpontot. Reklámozásra az internetet használják, itt mutatják a turizmus és a sport terén nyújtott lehetőségeket. Úgy szeretnék fogadni az első vendégeket, hogy azok csupa jót mesélhessenek ismerőseiknek, hiszen ez mindennél jobb reklám.

A befektetéshez szükségez terület egy részét — hét hektárt — a közbirtokosságtól bérelik harminc évre, miután jó partnerre leltek Pál István közbirtokossági elnökben. E terület mellé újabb 8,5—9 hektár megvételét tervezik. A motorospálya mellett lesz vadaspark, játszótér, 55—60 fő fogadására alkalmas kemping kis házakkal, külön tér lakókocsiknak, sátraknak. Emellett sok egyéb olyan lehetőséget kívánnak biztosítani, amellyel kellemessé tehetnek egy-egy családi hétvégét, kisebb vakációt. Ahogy fogalmaztak: európai szintű szabadidő- és motorsportközpontot akarnak létrehozni.

Az egész létesítmény önfenntartó jellegű lesz: állatot tartanak, zöldséget, gyümölcsöt termesztenek. Mindezzel több munkahelyet létesítenek helyiek számára. Ennek ellenére nem mindenki viszonyul barátságosan a befektetéshez. Azt is mondogatják, ,,a magyar" miért nem Magyarországon épít, mi haszna lehet Ozsdolának a létesítményből. A falu vezetősége azonban nem zárkózik el.

A terepmotorpálya a nemzetközi szintű elvárások szerint épül. A tervezésben és a kivitelezésben Tompa Csaba és motorostársai is kivették részüket. Az eddigi befektetés — a saját és baráti kör kétkezi munkája mellett — 150 000 lej. A projekt végére ennek az összegnek tíz-tizenötszörösét akarják befektetni. ,,Azt szeretnénk, hogy a szabadidő- és motorsportközpont a megye egyik dísze legyen, büszkesége a környéknek, mely a falusi turizmus fellendülését is hozza. Turizmus és motorsport jól megfér egymás mellett. Itt abszolút újdonságnak számít, de hasonló sikeres párosítások nem ismeretlenek Európában" — állítja a két vállalkozó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-06-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Áldozatok Moldvában (A vad vizek medrükbe visszatérnek)

Románia északkeleti részében tizenkilencen haltak meg a kedd hajnali áradásokban, két személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A Botoşani megyei Dorohoi városban hatan vesztették életüket — közülük öten saját házukban —, miután a megáradt folyók és patakok elöntötték utcáit.
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Corus: késik az alaphang (Cégkészülődés Szépmezőn)

Bár az eredeti ütemterv szerint már idén termelnie kellett volna, elképzelhető, hogy 2010-ben el sem kezdődik a Corus csoport által tervezett gyár építése, amelyben különböző fémszerkezeteket, szendvics típusú építkezési elemeket és kiegészítőket gyártanának. A késlekedést a gazdasági válság számlájára írják.