Cégkészülődés SzépmezőnCorus: késik az alaphang

2010. június 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bár az eredeti ütemterv szerint már idén termelnie kellett volna, elképzelhető, hogy 2010-ben el sem kezdődik a Corus csoport által tervezett gyár építése, amelyben különböző fémszerkezeteket, szendvics típusú építkezési elemeket és kiegészítőket gyártanának. A késlekedést a gazdasági válság számlájára írják.

Szépmezőn közel négy hektárra tervezett termelőegységet készül létrehozni az indiai Tata Steel százszázalékos tulajdonában levő angol—holland Corus cég és a Ion Sandu aradi üzletember által birtokolt PAB Románia Kft. nevű építő-szerelő vállalat. A 12 millió eurós költségvetésű befektetés 50—70 embernek ad munkát — ha majd elkészül. Policsek András, a Corus Building Systems-Romania Kft. ügyvezetője szerint azonban csak augusztusban várható döntés arról, hogy elkezdik-e idén a munkálatokat. „A válság körülményeinek alakulását figyelembe véve határoznak majd a cég irányítói, hogy elindul-e a befektetés következő szakasza, az építkezés — fogalmazott Policsek. — Arról azonban döntés született, hogy a Corus termékek forgalmazását már idén elkezdjük Romániában, hogy a termelés megkezdésének pillanatában jelen legyünk a hazai piacon."

Sepsiszentgyörgy a Vivianne Gheorghiu műépítész vezette V & K sepsiszentgyörgyi vállalkozás — a PAB Kft. tervezőcége — révén került a Corus vezetőinek látókörébe. A cégtelepítéskor az elsődleges szempont az volt, hogy az ország földrajzi közepén találjanak számára területet. A tízhektáros szépmezői területből első körben legfeljebb négyet építenének be, a többi a további terjeszkedést tenné lehetővé. A városi önkormányzat februárban hagyta jóvá a területrendezési tervet, amely öt évig marad érvényben.

A Corus azonban még egyetlen négyzetméternyi területet sem vásárolt meg, sőt, előszerződést sem kötött a tulajdonosokkal. „A telekárak és potenciális alakulásuk nem teszi szükségessé a sürgős vásárlást — magyarázta Policsek András. — Ha időközben másnak adnák el a kiszemelt telket, keresünk másikat a környéken." Az ügyvezető megerősítette: az alkalmazottak 80—90 százalékát helybeliek közül toborozzák, csak abban az esetben fordulnak más településekről származók felé, ha nem találnak megfelelő szakképesítésű embereket.

Európa második legnagyobb acélelemgyártó cége a Háromszékre tervezett termelés első évében 14—16 millió, az ötödik évtől 40—43 millió eurós forgalmat kíván elérni. A cégnek a környéken Bulgáriá­ban és Görögországban vannak termelőegységei, idén az ott gyártott elemekkel kíván betörni a romániai piacra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - Bokor Gábor:

Turizmus és motorsport (Különleges befektetés Ozsdolán)

Megbeszélés a krosszpálya alatt
Az embereknek a válság ellenére szükségük van kikapcsolódásra — ez a gondolat vezérelte Ördög István és Tóth György vállalkozót, hogy egy nem mindennapi ötletet valósítson meg: szabadidő- és motorsportközpontot építenek Ozsdola erdőszéli határában.
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Történelmi mélyponton az euró

Tizenhat havi mélypontra gyengült az euróval szemben a lej. Hétfőn több mint egyszázalékos veszteségen állt a bukaresti értéktőzsde vezető mutatója.