Történelmi mélyponton az euró

2010. június 30., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Tizenhat havi mélypontra gyengült az euróval szemben a lej. Hétfőn több mint egyszázalékos veszteségen állt a bukaresti értéktőzsde vezető mutatója.

Röviddel dél után az euró egyszázalékos napközbeni erősödéssel 4,33 lejen állt, de korábban 4,335 lejen is volt, ami 2009 februárja óta a legmagasabb árfolyam. Ugyanekkor a bukaresti értéktőzsde irányadó BET indexe 1,2 százalékos mínuszon állt. Keddre 4,3257 lejes hivatalos árfolyamot hirdetett meg a jegybank. Közel másfél éve nem volt még ilyen gyenge a lej az európai fizetőeszközhöz viszonyítva. A Román Nemzeti Bank egyébként nemrég arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem intézkedik sürgősen a kiadások csökkentése érdekében, az euró árfolyama akár a hat lejt is elérheti. A pénzügyi szakértők szerint éppen ez a kijelentés gyengítette meg a lejt, mivel a prognózis aggodalmat keltett a befektetők között. Adrian Vasilescu jegybanki tanácsadó szerint a hétfői árfolyamot kizárólag a jelenlegi bizonytalan gazdasági légkör magyarázza. Vasilescu ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az infláció is az áfaemeléssel arányosan, öt százalékkal emelkedne a közeljövőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Corus: késik az alaphang (Cégkészülődés Szépmezőn)

Bár az eredeti ütemterv szerint már idén termelnie kellett volna, elképzelhető, hogy 2010-ben el sem kezdődik a Corus csoport által tervezett gyár építése, amelyben különböző fémszerkezeteket, szendvics típusú építkezési elemeket és kiegészítőket gyártanának. A késlekedést a gazdasági válság számlájára írják.
2010-06-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Visszatért a MIDA (Dacia márkaképviselet)

A MIDA Kft. nem ismeretlen az autósok körében, hisz évek óta jelen van Kovászna megyében, forgalmazási és szerviztevékenységével elismerést váltva ki. Most mégis úgy fogalmazhatnánk, hogy visszatért, mármint képletesen értelmezve a visszatérést. Igen, mert hat év után ismét a Dacia teljes jogú márkaképviseleteként is folytatja tevékenységét.