Elbocsátások a megyénél

2010. július 20., kedd, Közélet

Augusztus közepéig az alkalmazottak 25 százalékát kénytelen elbocsátani a megyei tanács saját apparátusából és az alárendelt intézményekből.

Múlt héten megérkezett a kormány listája, amely leszögezi, hol, hány alkalmazott maradhat, s ennek értelmében a megyei önkormányzatnak 108 embertől kell megválnia. A prefektúra a polgármestereknek is szétküldte a bukaresti követelményeket, augusztus elején kezdik számba venni, hol vannak többen a megengedettnél.

A megyei tanácsnál elkezdték a helyzetfelmérést, egy hét múlva körvonalazódik, kinek kell mennie — mondta el a Háromszék kérdésére Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke. A kormány jogszabálya megkíméli a személyi nyilvántartó, a gyermekvédelem, a hidvégi öregotthon és a két speciális iskola sepsiszentgyörgyi és oltszemi munkatársait, de minden más, az önkormányzatnak alárendelt intézménynél búcsúzniuk kell a munkatársak egy részétől. A jelenlegi alkalmazottak 25 százalékának kell mennie.

Leépítések várhatók a megyei tanácsnál, a Bod Péter Megyei Könyvtárnál, a Szé­kely Nemzeti Múzeumnál, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskolánál, a Há­romszék Táncegyüttesnél, az árkosi Európai Tanulmányi Központnál (képünkön), a Megyei Művelődési Központnál. Vannak üres állások is, szám szerint 62, de ezek mindenikét nem számolhatják fel, mert akkor semmilyen mozgásterük nem marad a jövőben — mondta Tamás Sándor. Tegnap megkezdték az alkalmazottak számbavételét, munkájuk elemzését, nagyon nehéz döntés előtt állnak. „Hiába határoztak mindenről Bukarestben, a végrehajtást a mi nyakunkba sózták, az elbocsátási papírokat nekem kell aláírnom" — panaszolta a tanácselnök. Úgy értékeli, azzal, hogy július elsejétől minden alkalmazott 25 százalékkal kisebb fizetést kap, és augusztus közepétől 25 százalékukat utcára teszik, a fizetésalap majdnem 50 százalékát megtakarítják, csakhogy még az a sovány örömük sem lehet meg, hogy ebből az összegből maguk gazdálkodhatnak, a pénz a bukaresti költségvetést gazdagítja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-20: Közélet - Csinta Samu:

Országos átlag alatt (Címzetes pedagógusi vizsga)

Az előzetes, nem végleges állás szerint Háromszéken az 593, címzetes pedagógusi állásért vizsgázó 27 százaléka, azaz 115 pályázó teljesített hetes érdemjegy fölött.
2010-07-20: Közélet - Hecser László:

Baconban lelassult az élet

A kormány által megkövetelt lefaragások miatt még a község saját jövedelméből sem tudnak annyit fordítani a javításokra, mint a költségvetés összeállításakor tervezték.