Baconban lelassult az élet

2010. július 20., kedd, Közélet

A kormány által megkövetelt lefaragások miatt még a község saját jövedelméből sem tudnak annyit fordítani a javításokra, mint a költségvetés összeállításakor tervezték.

Az állam támogatásával történő beruházásokra nem érkezett pénz, így Bacon területén négy jelentős megvalósítás késik — tudtuk meg Bardocz Csaba polgármestertől.

Nyáron az egyik legjelentősebb és legsürgetőbb feladat, ami a polgármesteri hivatalokra hárulhat, az iskolák felújítása. A baconiak év elején négyszázezer lejt különítettek el a szárazajtai, a nagybaconi és a kisbaconi iskolák belső javításaira, de valószínűleg csak az összeg háromnegyedéből gazdálkodhatnak. Bardocz Csaba szerint a kormány megszorításai az önkormányzatiság durva megsértését jelentik, de amíg a törvények és rendeletek érvényben vannak, nekik be kell azokat tartaniuk. Mindezek ellenére reméli, hogy iskolakezdésre mindegyik tanintézményben elvégezhetik a legszükségesebb javításokat.

A nagybaconi ravatalozóház felépítése több esztendeje késik, ezért úgy tervezték, idén mindent elkövetnek, hogy használatba adhassák. Mivel az épületnek kiszemelt terület a műemléknek számító templomtól kevesebb mint kétszáz méterre fekszik, különleges engedélyeket kellett beszerezniük. A műemlékvédők az elsőként beterjesztett terveket nem fogadták el, ezért néhány hónappal később foghatnak csak a kivitelezéshez. Bardocz Csaba szerint őszre már pirosban fog állni, s ha az időjárás kedvez, télre akár el is készülhet a közösség által igényelt ingatlan.

A 7-es kormányprogram által támogatott, a szárazajtaiak és magyarhermányiak vízellátását megoldó befektetés már vége felé közeledne, de kilencvenezer lej hiányzik, emiatt meghatározatlan ideig késni fog a rendszer átadása. A Nagybacont Szárazajtával összekötő út korszerűsítésének az 577-es kormányhatározat segítségével fogtak neki három esztendeje. A munkával meglehetősen jól haladtak, arra is volt remény, hogy idén befejezik, ám a tavalyi költségek részleges kifizetésén kívül egyetlen lej sem érkezett. A magyarhermányi 45-ös községi út korszerűsítésének, valamint Nagybacon és Kisbacon vízellátásának terveit tavaly készítették el, de a munkához pénz hiányában nem is tudtak hozzákezdeni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-07-20: Közélet - Farkas Réka:

Elbocsátások a megyénél

Augusztus közepéig az alkalmazottak 25 százalékát kénytelen elbocsátani a megyei tanács saját apparátusából és az alárendelt intézményekből.
2010-07-20: Közélet - Kuti János:

Lopni is tudni kell! (A múlt hét)

Minden román állampolgár úgy próbál megélni itthon vagy valahol Európában, ahogy tud. Mivel senki nincs megelégedve saját jövedelmével, azt ilyen-olyan módon megpróbálja kiegészíteni. A kiegészítésnek különféle formái vannak.