A múlt hétLopni is tudni kell!

2010. július 20., kedd, Közélet

Minden román állampolgár úgy próbál megélni itthon vagy valahol Európában, ahogy tud. Mivel senki nincs megelégedve saját jövedelmével, azt ilyen-olyan módon megpróbálja kiegészíteni. A kiegészítésnek különféle formái vannak.

Ezek közül egy dolog nem jöhet számításba: a munka általi jövedelemnövelés. A legegyszerűbb lehetőség viszont a lopás. Ez mindenki által elég könnyen elérhető, ha az illetőnek ügyes, enyves vagy messzire elérő keze van. Romániában az év első öt hónapjában a szupermarketekben elkövetett lopások száma elérte a 12 634-et.

Mostanában az idősebbek is több lopást követnek el, mint régebb, és gyakran lebuknak, mert nem kezdték fiatal korban ezt a mesterséget, és nincs benne elég gyakorlatuk. Főleg élelmet, konzervet, felvágottat próbálnak beszerezni törvénytelen úton, mert — azt mondják — annyi a kiadásuk, hogy még élelmiszerre sem jut pénz. Most, hogy mindennek megemelkedett az ára, csökkent a gyógyszertámogatás, és megadózzák a nyugdíjakat, még inkább rá lesznek utalva a lopásra, ha élni akarnak. A fiatalabbak sokkal ügyesebben lopnak, és válogatás nélkül, ami a polcokon elérhető: cigarettát, rágógumit, italt, élelmet, piperecikket, de drágább dolgokat is. Minden trükköt bevetnek céljuk — és az ellopni való javak — eléréséért. Elrejtik ruhájuk alatt vagy zsebükben a megfújt holmit, és leszedik róla a vonalkódos címkét. De volt olyan eset is, hogy két jól öltözött fiatal laptoptartó táskáját alufóliával bélelte ki, hogy az infravörös érzékelő ne „lássa", mit visznek el. Cipőt legegyszerűbb úgy elsétáltatni, hogy felpróbálják az újat, és ott felejtik a régit. Államilag lehetne támogatni — tanfolyamok szervezésével — azt, hogy a sikeres ifjú tolvajok beavassák a sikeres lopások titkaiba az időseket.

Lehetne tanfolyamot szervezni például Hogyan lopjunk lebukásmentesen címmel. Magasabb politikai körökből meg lehetne hívni bizonyos személyeket, akik ilyen témájú előadásokat tarthatnának: Miként lehet lopásból meggazdagodni. A kiképzők fizetést kapnának, amit az állam megadózna. A nyugdíjasok nem csak nyugdíjuk után fizetnének adót, hanem a lopott holmi után is. Az üzletek meg leírnák jövedelmükből az ellopott javak ellenértékét, amit az állam szintén megadózna.

Hihetetlen, mennyi mindent lopnak manapság, és nem csak az üzletekből, hanem bárhonnan, ahol lopnivaló kerül. Lopják például a telefonkábeleket, de a vasutat ellátó elektromos vezetékeket is. (Háromszéken is vannak ilyen esetek.) Aztán, ha kellő gyakorlatra tettek szert idehaza, nyitva az út és a jövő, előttük az egész világ. A frissen kiképzett tolvajok előtt tág lehetőségek nyílhatnak egész Európában, ahol már szép tekintélyre tettek szert a régi, gyakorlottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-07-20: Közélet - Hecser László:

Baconban lelassult az élet

A kormány által megkövetelt lefaragások miatt még a község saját jövedelméből sem tudnak annyit fordítani a javításokra, mint a költségvetés összeállításakor tervezték.
2010-07-20: Belföld - :

Hírsaláta

SZENT ISTVÁN-NAPRA ELKÉSZÜL MÁTYÁS. A kolozsvári Mátyás-szobor restaurálási munkálatait kivitelező cég a régi talapzat felújításának utolsó szakaszába jutott. A Szabadság információi szerint az átadási határidőt augusztus 20-ára módosították.