Aratóverseny Illyefalván

2010. július 20., kedd, Gazdakör
A LAM-tangazdaság belső udvarán rendezik július 27-én, szombaton a második illyefalvi aratóversenyt. Négyfős csapatokkal lehet nevezni, minden csapattagnak — kaszás, marokszedő, kötélterítő és kévekötő — saját feladatát kell teljesítenie.

Minden csapatnak egy-egy húsz méter hosszú, négy rend széles parcellát kell learatnia. Saját szerszámokat kell használniuk, kaszát, kaszakövet, sarlót, gereblyét. A kötelet a versenyzőknek helyben kell elkészíteniük a learatott búzából. A zsűri a következők szerint pontozza a csapatokat: megjelenés, gyorsaság, a tarló magassága, egyenletessége, a kéve milyensége, a kalangya minősége. Egy csapat ötven pontot gyűjthet össze.

A verseny reggel kilenckor kezdődik, addig a helyszínen is lehet nevezni. A legtöbb pontot összegyűjtő három csapat oklevelet és serleget kap, de minden részt vevő csapat megkapja saját diplomáját. A létszámtól függően különdíjakat is kiosztanak a legjobb kaszásnak, a legfiatalabb, legidősebb versenyzőnek és más résztvevőknek is. Tavaly valamennyi versenyző ötvenlejes pénzjutalmat is kapott, idén az összeg a benevezett csapatok létszámától függ.

A verseny ideje alatt lesz folklórműsor, állatsimogató, farmlátogatás, tejbár kicsiknek és nagyoknak.

A versenyt megelőző napon, pénteken tíz órától a KIDA-központban Hagyomány és innováció címmel agrárkonferenciát tartanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-07-20: Gazdakör - Incze Péter:

A szarvasmarhának is melege van (Az itatás fontossága az állattenyésztésben)

A jó tehéntartó gazda egy percig sem felejtheti el, hogy a víz az egyik legfontosabb táplálóanyag az állat számára. Lényeges szerepe van a szervezet életfontosságú folyamataiban, ezek a víz jelenlétében vagy segítségével játszódnak le.
2010-07-20: Gazdakör - :

Tejcsomag készül

A tejszektor helyzetének rendezését célzó átfogó intézkedéscsomag beterjesztését ígérte ez év végéig a mezőgazdasági EU-biztos.