Jónak ígérkezik a repcetermés

2010. július 20., kedd, Gazdakör

Megkezdték a repce aratását Szépmezőn. Majdnem embermagasságú a szára, napok óta figyelték, hogy mennyire szárazak a magtokok.

A sepsiszentgyörgyi Solfarm Kft. tavaly kezdte meg e növény termesztését. Összesen harminc hektáron aratják most a repcét. Túl azon, hogy dízel- és étolajat is nyernek belőle, van hazai piaca. Úgy néz ki, az egyre melegedő háromszéki mikroklíma körülményei között sikeres és kifizetődő, bevonható a burgonya vetésforgójába, ugyanis a gyökerei által kiárasztott ciánhidrid segítségével támadja és pusztítja annak biológiai kártevőit. Megakadályozza a gyomok terjedését, tisztán hagyja a területet. A betakarításkor összeaprított zöld biomassza természetes szerves trágyaként szolgál, javítja a talajt. Dr. Bartha János mérnök jövőre növelni szeretné a repcére szánt parcellát, és mivel szegényes a termesztés háromszéki tapasztalata, a déli repcetermelő vidéken szerzett ismereteket. (kisgyörgy)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-20: Gazdakör - :

Tejcsomag készül

A tejszektor helyzetének rendezését célzó átfogó intézkedéscsomag beterjesztését ígérte ez év végéig a mezőgazdasági EU-biztos.
2010-07-20: Gazdakör - :

Hírlugas

Segítséget kér az agrártárca a gazdák támogatására
Az Európai Bizottság támogatását kéri a román mezőgazdasági minisztérium a kedvezőtlen időjárási viszonyok következtében nehéz helyzetbe került gazdák megsegítésére. Mint ismeretes, az elmúlt hetek árvízsorozata közel 60 000 hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.