Hírlugas

2010. július 20., kedd, Gazdakör

Segítséget kér az agrártárca a gazdák támogatására

Az Európai Bizottság támogatását kéri a román mezőgazdasági minisztérium a kedvezőtlen időjárási viszonyok következtében nehéz helyzetbe került gazdák megsegítésére. Mint ismeretes, az elmúlt hetek árvízsorozata közel 60 000 hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.

Hogy a hazai gazdák még ebben az évben megkaphassák a területalapú támogatások egy részét, a szaktárca uniós támogatáshoz folyamodott. Mihail Dumitru miniszter reméli, hogy a kérést kedvezően bírálják el, a gazdák az ősz folyamán megkaphatják a szubvenció egy részét. A román fél vidéki infrastruktúra fejlesztésére lehívható támogatások kifizetését is sürgette a brüsszeli bizottság legutóbbi ülésén. Románia idén közel 125 millió eurót kaphat vidékfejlesztésre. Az elmúlt hetek árvizei miatt idén a vártnál kisebb búzatermést takarítanak be. Az idei búzatermés várhatóan 6 millió tonna körüli lesz a tavalyi 5,2 millió tonna után, eddig azonban 6,7 millió tonnát prognosztizáltak.

Uniós moszattermelés

Mérföldkőnek nevezte Maria Damanaki, az Európai Unió tengerügyi és halászati biztosa az unió új előírását, amely első ízben szabályozza a halak, a kagylófélék és a tengeri moszatok úgynevezett ökológiai akvakultúrás termelését is. A vízművelés néven is ismert ágazatban öt tagállam — Nagy-Britannia, Írország, Magyarország, Görögország és Franciaország — jár az élen, de az utóbbi időben Romániában is több ilyen haltenyészet létesült. A szabályozás az EU valamennyi tagállamára érvényes feltételeket határoz meg az akvakultúrás gazdálkodási környezettel, a bio- és nem bioegységek elválasztásával, valamint az állatjólléti követelményekkel kapcsolatban, ideértve a maximális állománysűrűséget mint az állatjóllét mérhető mutatóját. Az új szabályozás előírja, hogy a vízi élővilág sokféleségét tiszteletben kell tartani, és megtiltja, hogy az ívást mesterséges hormonokkal idézzék elő. Az állatokat ökológiai takarmánnyal kell táplálni, kiegészítve a fenntarthatóság elvét figyelembe vevő halászatokból származó haltakarmánnyal. Szakértők szerint az új előírások lehetővé teszik, hogy a fogyasztók jobb döntéseket hozzanak, és előmozdítsák az egészséges és környezetvédelmi szempontból elfogadható termelést. Két évvel ezelőtt a világ 225 hivatalosan is elismert ökológiai akvakultúrájából 123 működött Európában, ezek 50 000 tonnás hozama a világ termelésének csaknem felét jelentette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-20: Gazdakör - :

Jónak ígérkezik a repcetermés

Megkezdték a repce aratását Szépmezőn. Majdnem embermagasságú a szára, napok óta figyelték, hogy mennyire szárazak a magtokok.
2010-07-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Pályázat
Heves és Kovászna megye testvérkapcsolata jegyében nemzetközi ifjúsági rajz- és publikációs pályázatot hirdetnek négy korcsoportban: óvódásoknak, alsó tagozatosoknak, felső tagozatosoknak és középiskolásoknak Ismerjük és ismertessük meg a mofetta gyógyhatását témával.