Mi, hol, mikor?

2010. július 21., szerda, Mi, hol, mikor?

Pályázat

Heves és Kovászna megye testvérkapcsolata jegyében nemzetközi ifjúsági rajz- és publikációs pályázatot hirdetnek négy korcsoportban: óvódásoknak, alsó tagozatosoknak, felső tagozatosoknak és középiskolásoknak Ismerjük és ismertessük meg a mofetta gyógyhatását témával.

A rajz kategória témája: Így képzelem el a mofettát, környezetét, a mofettakezelést (beküldhető három rajzlap méretű, bármilyen technikájú rajz). A publikáció kategóriában (2—4 oldal): Mofetta gyógykezelést javasolok... (ismerősnek, rokonnak, elképzelt személynek), Mofetta gyógykezelésen volt (interjú egy felnőttel, aki mofettázott), A mofetta története (dolgozat a gyógykezelés történetéről, az egészség megőrzésében, betegség megelőzésében, gyógyításban betöltött szerepéről). Beküldési határidő: 2010. augusztus 15. A pályázat jeligés, a borítékra jeligét kell írni, egy másik, lezárt borítékban kell feltüntetni a nevet, életkort, a felkészítő, tanár, egészségügyi dolgozó stb. nevét. Jó, ha a pályázatot a szülő is aláírja. A rajzok hátlapján is jeligét kell feltüntetni. Postacím: Mátraderecske-Mátraballa Óvoda és Általános Iskola, 3246 Mátraderecske, Kossuth utca 2. szám (a borítékra rá kell írni: Mofetta ifjúsági pályázat). E-mail cím: iskola@altisk-mderecske.sulinet.hu. További tudnivalók az Egészségért Országos Szövetség honlapján: www.mofetta.eu.

Szellemtudományi tábor

A Hargita tövében, Csíkszereda mellett a nyár folyamán több turnusban várják az érdeklődőket szellemtudományok táborába előadásokkal, beszélgetésekkel, tábortűzzel, személyeshoroszkóp-értelmezéssel, transzcendentális meditációkkal. Témák: metafizika, tarot, asztrológia, spirituális gyógyítás, számmisztika, vallások, istenhit, földön kívüli civilizációk, reinkarnáció stb. Szállás sátorban, faházikókban, panzióban igény szerint. Napozás és fürdőzési, kirándulási lehetőség. Érdeklődni, feliratkozni a 0744 379 072-es telefonon lehet.

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió a ma 12.15 órakor kezdődő Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja dr. Makkai Gergely meteorológus, aki a szélsőséges időjárással, az árvizek okaival kapcsolatos hallgatói kérdésekre is válaszol a mibensegithetunk@radiomures.ro e-mail címen, illetve a műsor alatt a 0265 307 777-es vagy a 0365 424 433-as telefonon vagy a 0755 044 519-es SMS-számon feltett kérdésekre. Műsorvezető: Agyagási Levente.

Kékfény

Előzetesben a gyújtogató. A vizsgálóügyész javaslatára a kézdivásárhelyi bíróság elrendelte Sz. János (19) csernátoni lakos vizsgálati fogva tartását. A fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy személyes ellentétek következtében felgyújtotta volt munkaadója istállóját, egy másik istállóból pedig elkötött egy lovat, amit később elhagyott.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Napközben a folyóvizek medrében és azok környékén irtják a szúnyogokat, esténként pedig a kerteket, pincéket fújják be szúnyogirtó szerrel. Ma az Orbán Balázs, Őrkő, Debren utcát keresik fel, csütörtökön a Jókai Mór és a Farm utca következik. A szúnyogirtás 20 és 23 óra között zajlik, előtte 15 perccel a közösségi rendőrség munkatársai jelzik az akció kezdetét, kérik a lakosságot, engedjék be a szakembereket a portájukra. Felhívják a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban nem szabad kiengedni a méheket.

Nyári szünet. A Nyugdí­jasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége a tagság tudomására hozza, hogy augusztus 1―15-ig nincs fogadóóra. A szeptember 5-i hajdúszoboszlói kirándulásra még van hely, lehet jelentkezni.

Lomtalanítás vidéken. A vidéki e-lomtalanítás során csütörtökön Bodokon, Oltszemen, Zalánban és Zalánpatakon gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált, használt bútorokat és más háztartási eszközöket (üveg, műanyag, papír, textília stb.), a használt villamos és elektronikus készülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.), valamint a kerti hulladékot. Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

Áramszünet. Péntekig naponta 8—17 óráig Gelencén a 3-as transzformátorállomás körzetében, 9—16 óráig Nagyajtán és Középajtán, 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Patak és Kert utcában, csütörtökön 7.30—14.30 óráig Esztelneken, csütörtökön és pénteken 9—10 óráig Szépmezőn, 9—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Horgász, Bánki Donát és Széna utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Sas, Fecske, Kertész és Galamb utcában, valamint a Gesztenye sétányon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-07-20: Gazdakör - :

Hírlugas

Segítséget kér az agrártárca a gazdák támogatására
Az Európai Bizottság támogatását kéri a román mezőgazdasági minisztérium a kedvezőtlen időjárási viszonyok következtében nehéz helyzetbe került gazdák megsegítésére. Mint ismeretes, az elmúlt hetek árvízsorozata közel 60 000 hektár mezőgazdasági területen okozott kárt.
2010-07-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Kovásznai versenyző a shotokan-vb-n
A kovásznai, tizenhét éves Kanabé Iván fogja képviselni Háromszéket az isztambuli shotokan-világbajnokságon. A sepsiszentgyörgyi Master Karate Klub kovásznai osztályának versenyzője eddig sorra győzte le ellenfeleit, bíznak benne, hogy a világbajnokságon is megállja helyét — mondta Bibó Ferenc edző. A versenyen való részvétel nagy anyagi megterhelést jelent. Többek között csak Adidas felszereléssel jelenhet meg a versenyző, ennek beszerzése 1800 lejbe kerül. Kanabé Iván anyagi helyzete nem engedi meg, hogy maga állja a költségeket, ezért a fürdővárosban tehetősebb magánszemélyek, cégek adják össze a szükséges összeget. Bokor Gábor