Burgonyavész ellen

2010. július 21., szerda, Gazdakör
A brassói kutatók előadásainak középpontjában a burgonyavész elleni védekezés módozatai álltak.

A szisztemikus (felszívódó) gombaölő vegyszerek alkalmazását szorgalmazták a kontaktszerekkel szemben, mert a mostani esős körülmények közt ezekkel jóval hatékonyabb a védekezés. A nagytermelők már a hetedik-nyolcadik kezelésnél tartanak, de még így sem százszázalékosan biztosított a kultúra védelme.

Szó esett egy újabb, eddig ismeretlen kártevő, a burgonyamoly (Phthorimaera operculella) megjelenéséről is, amelyet egyelőre csak Konstanca megyében észleltek, de számítani kell rá, hogy rövidesen nálunk is megjelenik.

A burgonyamoly lárvái hatalmas kárt képesek okozni a növény levélzetén (ezáltal csökkentve a vegetációt és a gumók növekedését), valamint fogyasztva a gumókat. Egy másik kártevő is tömegesen megjelent és elszaporodott a csapadékos időben: a csupasz csiga, amely nagyban rontja a gumó (és minden gyökérzöldség) piacosságát. Ellene védekezésként a Mesurol 4G, a Metaldehyde és az Optimol 4G nevű vegyszert ajánlják a növényvédő szakemberek. A brassói tanácskozáson a burgonyabogár elleni környezetbarát védekezési módszert is bemutattak: egy traktorra szerelt sajátos gépezet a sorok között járva gardánymeghajtással gerjesztett vá­kuummal felszippantja a kolorádóbogár lárváit. A módszer nagyon hatékony, környezetbarát és olcsóbb, mint a permetezés. A kutatók a technika legújabb termékét is bemutatták, egy bonyolult klorofillszintmérő felszerelést. Köztudottan a növényi fotoszintézis alaptényezője a klorofill, és ennek mértéke jelzi a növény megfelelő fejlődését. A méréseredmények ismeretében optimizálni lehet a nitrogénalapú tápanyag-utánpótlás mértékét, ezáltal biztosítva a növény legmegfelelőbb fejlődését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-07-21: Gazdakör - Kisgyörgy Zoltán:

Bajban a háromszéki pityóka (A burgonya ez évi Zöld napja)

A statisztikai adatokból és a szakembereknek ezek alapján folytatott beszélgetéseiből felsejlett, hogy az előállt többrétű uniós és országos nehézségek hozadékaként riasztó módon csökkent itthon a minőségi krumplivetőgumót termő területek nagysága, s félő, hogy ez veszélyezteti a hazai és a székelyföldi krumplitermesztést. Márpedig második kenyerünk biztosításáért tenni és áldozni kell, a termesztőknek fel kell emelniük hangjukat, kifizetődő szintre kell hozni a termelést. Mint a nemzetgazdaság minden más ágazatában, nélkülözhetetlen a jelenlegi kormány politikai beavatkozása, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia a jelenlegi minisztériumi vezetésnek.
2010-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Betegjelentési kötelezettségek (Megszabott órarend szerint ellenőrzik a betegállományban lévőket)

Szokatlan új terheket ró a munkaadókra és munkavállalókra egyaránt a betegállományba vonulás, illetve az azután járó illetmények odaítélése terén. A jövőben mindkét félnek tájékoztatási kötelezettsége lesz az egészségbiztosító-ház felé.