Késik a kovásznai városháza visszaszolgáltatása

2010. július 21., szerda, Közélet

Végleges és visszavonhatatlan ítéletet hozott a brassói táblabíróság a kovásznai polgármesteri hivatal épületének visszaszolgáltatása ügyében.

A döntés a visszaigénylő Orha Lívia javára született, kötelezi a városházát, hogy az ítélet kézhezvételétől számított harminc napon belül szolgáltassák vissza az ingatlant. A pernyertes kötelessége viszont, hogy a visszaszolgáltatástól számított három évig a polgármesteri hivatalnak adja bérbe az épületet.

Orha Lívia június 28-án tárgyalt a városvezetőkkel, elmondása szerint azt ígérték neki, határidőn belül megkapja a visszaszolgáltatásról szóló határozatot. Ehelyett egy törvényszéki értesítést kapott, melyben arról értesítik, hogy a kovásznai polgármesteri hivatal jogi tanácsadást kér a bíráktól, a tárgyalás időpontja szeptember 30. A visszaigénylő azzal vádolja a kovásznai városházát, hogy ezzel megint csak az időt húzza.

Lőrincz Zsigmond polgármester szerint számukra nem egyértelmű, hogyan kell végrehajtani a visszaszolgáltatást, ugyanis az épülethez közpénzből manzárdrészt toldottak. ,,Nem a régi épület visszaszolgáltatását akarjuk késleltetni, hanem számunkra az a kérdés, hogy odaadhatjuk-e a közpénzből épített épületrészt is a tulajdonosnak. Erre akarunk választ kapni a bíráktól" — mondta a polgármester. Orha Lívia szerint a 247-es törvény értelmében a hozzáépített épületrész is a jogos tulajdonosnak jár, ha nagyságban nem haladja meg az eredeti ingatlan felületét.

A polgármesteri hivatalnak az épület használatáért bért kellene fizetnie 2008 októberéig visszamenően, a polgármester azonban ezzel nem ért egyet.

A felperes összegzésként elmondta: ha a polgármesteri hivatal a törvényes határidőn belül nem szolgáltatja vissza az ingatlant, törvényszéki végrehajtóval szerez érvényt a táblabíróság döntésének.

Korábban szóba került az is, hogy a hivatal megvásárolná az épületet. A tulajdonos 400 000 eurót kért érte, a városháza azonban csak 120 000-et ajánlott, így nem jött létre az adásvétel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-21: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Vagyonvizsgálósdit játszik a hatalom

Macska-egér játékot, afféle vagyonvizsgálósdit játszik Románia az Európai Bizottsággal a tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott feddhetetlenségi ügynökség kapcsán.
2010-07-21: Közélet - Váry O. Péter:

Karitatív szúnyogirtás

Sokáig úgy látszott, megszakad az immár évek óta tartó, nem fölösleges szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Eleinte egy ploieşti-i cég járta a várost nyári estéken, vastag csőből füstöt fújva, s ha a lakók akkoriban fölösleges pénzkidobásnak tartották tevékenységüket, meg kellett győződniük: a szúnyogok az évek múltával egyre kevésbé zavarnak.