Karitatív szúnyogirtás

2010. július 21., szerda, Közélet

Sokáig úgy látszott, megszakad az immár évek óta tartó, nem fölösleges szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Eleinte egy ploieşti-i cég járta a várost nyári estéken, vastag csőből füstöt fújva, s ha a lakók akkoriban fölösleges pénzkidobásnak tartották tevékenységüket, meg kellett győződniük: a szúnyogok az évek múltával egyre kevésbé zavarnak.

Így történt ez egészen idénig, most azonban az önkormányzat a város költségveté­sében nem különített el pénzt szúnyogirtásra, ráadásul a rendkívül esős időjárás, az árvizek után hátramaradt vizenyős területek, elázott pincék kedveznek a csípős kis rovarok (és nem csak azok) mértéken felüli elszaporodásának. S mivel a városi önkormányzat továbbra sem szánta rá magát, hogy pénzt áldozzon a szúnyogirtásra, nemes felajánlással kereste meg a helybeli Rozmari cég. A vállalat Sepsiszentgyörgyön már tavaly végezte a szúnyogirtást, vezetője pedig felajánlotta a városvezetésnek: csak az üzemanyagot és a hordozóanyagot, no meg egy kevés vegyszert 1500 lej értékben vásároljon meg az önkormányzat, a többit adják ők, s elvégzik a szolgáltatást a városnak az árvíz által sújtott ré­szében.

Látva, mennyit szenvednek az emberek, ennyit tudtunk felajánlani — mondja Szeles Imre cégvezető. Így kerülhetett sor hétfőtől a szúnyogirtásra, a Mikes Kelemen utcával és környékével kezdték, egy nap alatt elpermeteztek bő kétezer lej értékű vegyszert. A kertekben, a vizes pincékben, a Debren partján, minden, útjukba eső ciheres, bozótos helyen, ki egészen az Olt árterületéig, késő délutántól éjszakáig dolgoztak, mert ilyenkor nem azt nézi az ember, hogy rég lejárt a munkaideje, hanem hogy krízishelyzetben oda kell tenni a csontot, mondja a cégtulajdonos, utalva arra, hogy alkalmazottjai sem panaszkodtak a kései munkavégzésért, mert felfogták, mennyire fontos, amit tesznek. És a lakók is ennek megfelelően viszonyultak, ha előző években még azt mondogatták, fújhatják, szúnyog úgyis marad épp elég, most ellenvetés nélkül engedték be udvarukra a szakembereket, sőt, a szomszédos utcákból, be egészen a Kőrösi Csoma Sándorig keresték meg őket, hogy mikor érnek el hozzájuk.

Hogy milyen hatásfokú lesz az idei szúnyogirtás? Szeles Imre szerint olyan 40―50 százalékos, még úgy is, hogy az árvíz sújtotta városrészek mellett az Erzsébet parkot is végigfújják. Teljes sikert legfennebb légi permetezéssel lehetne elérni ― ez azonban nem csak drága, de az uniós törvénykezés sem egyértelmű e téren. A nagyobb siker érdekében idén nem remanens szert használnak ― mely a beszórt növényeken napokig kifejti hatását ―, hiszen ezt az immár menetrendszerűen mindennap jelentkező eső úgyis lemosná, hanem sokkhatásút, ez csak a levegőben való eloszlásáig pusztítja a bogarakat, emberre, állatra nem veszélyes, a permetezett gyümölcsöt, zöldséget fogyasztás előtt amúgy is meg kell mosni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-21: Közélet - Bokor Gábor:

Késik a kovásznai városháza visszaszolgáltatása

Végleges és visszavonhatatlan ítéletet hozott a brassói táblabíróság a kovásznai polgármesteri hivatal épületének visszaszolgáltatása ügyében.
2010-07-21: Közélet - :

Băsescu szerint késhet a schengeni csatlakozás

Az igazságszolgáltatás reformjának hiányosságai késleltethetik Románia jövő tavaszra tervezett csatlakozását a schengeni övezethez — véli Traian Băsescu.