Mit is jelent a kötelező lakásbiztosítás?

2010. július 21., szerda, Közélet

Megunta az állam, hogy a pusztító árvizek és más természeti katasztrófák után neki kelljen fizetnie állampolgárai elpusztult javainak ellenértékét, és két évvel ezelőtt úgy döntött, kötelező lakásbiztosítás megkötésére sarkallja a lakosságot.

A dolog nem volt egyszerű, a parlament is sokáig alakítgatta a törvényt. Amikor végre elfogadták, meglehetősen nehezen állt össze az a biztosítótársasági csapat, amely belement ebbe a sok ismeretlent és ismert kockázatot hordozó üzletbe. Az elmúlt héten életbe lépett törvény értelmében a lakástulajdonosoknak hat hónap áll rendelkezésükre, hogy szerződést kössenek a Természeti Katasztrófák Elleni Biztosítások Csoportjánál (PAID), amelynek összesen 13 biztosítótársaság a részvényese: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance és Platinum.

A betonból, fémből vagy téglából épített házak esetén 20 eurót kell fizetni évente, a fából vagy vályogból készült házak díja évi 10 euró. Ha baj éri a házakat vagy lakásokat, a biztosított tulajdonosok 10 000 eurótól 20 000 euróig terjedő kártérítést kapnak. A kötelező lakásbiztosítás három kockázatot fedez: földcsuszamlást, árvizet és földrengést. A biztosítási szerződésnek tartalmaznia kell: a szerződő felek nevét/elnevezését, lakhelyét/székhelyét, a biztosított nevét, a lakás típusát és címét, a biztosítás értékét, a kötelező biztosítási díjat és befizetési határidejét, a biztosítási szerződés érvényességének időtartamát. A biztosítás kötelező — azok számára is, akik már rendelkeznek lakásbiztosítással! —, aki nem veti alá magát a törvénynek, 500 lejes bírságra számíthat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-07-21: Közélet - Szekeres Attila:

Romlott a közbiztonság

Bár megyénkben nőtt a lopások száma, az országos statisztikában a százezer főre eső bűnözési mutató szerint utolsó előtti helyet foglalja el Háromszék.
2010-07-21: Közélet - Váry O. Péter:

Kormánypénzből újul meg a Beör-palota

Összesen 355 000 lej kormánypénz áll rendelkezésre a sepsiszentgyörgyi Beör-palota felújítására. A munkálatok elkezdődtek, s mivel a célirányos támogatást még idén el kell költeni, a tervezést és kivitelezést egyben hirdette meg a városi önkormányzat.