MementóSzentiványi Gábor

2010. július 21., szerda, Magazin
Hatvan évvel ezelőtt, 1950. május 29-én hunyt el a nagyenyedi börtönben. Jogász, közgazdász volt, unitárius köri felügyelő gondnok, a kicsi magyar éra alatt Háromszék vármegye főispánja, a letűnt rezsim mártírja.

1888. szeptember 4-én született Sepsiszentgyörgyön a neves szentivánlaborfalvi család tagjaként. Nagyapja Szentiványi Miklós, a megye alispánja volt, aki újjáépítette a laborfalvi unitárius templomot. Az ő emlékére állíttatott emléktáblát az említett templomban 1926-ban. A jogot Budapesten végezte, az ügyvédi vizsgát és a gyakorlatot is ott kezdte. Az első világháborúban a Marosvásárhelyi 9. Honvéd Huszárezred főhadnagya lett. Fogságba esett, és az orosz fronton megsebesült. 1943 nyarától Há­romszék, 1944 elejétől Csík vármegye főispánjának nevezték ki. A két megye gazdasági felemelkedésének elkötelezettje volt. A háború által feldúlt apai birtokon, Sepsiszentivánban mintagazdaságot vezetett. 1944 szeptemberétől a budapesti menekültügyi kormánybizottságban dolgozott. 1945 nyarán a román kommunista hatóságok elítélték és a nagyenyedi börtönbe záratták. Síremléke is a város temetőjében található. Emlékét családjának ma is élő leszármazottjai őrzik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-21: Közélet - :

A német befektető Gelencére jön

Egy németországi, Dortmundban élő magánvállalkozó, aki 2006 óta Gormet Kft. néven Kolozsváron működtet nehézgépipari üzemet, tavaly Gelencén az önkormányzattól megvásárolt 15,4 hektár községi magánterületet.
2010-07-21: Magazin - :

Gazdagodott az orosz politikai humor

Újabb színárnyalattal, a technika iránt érdeklődő Dmitrij Medvegyev orosz elnök Twitter-oldalának gunyoros változatával gazdagodott az orosz politikai humor, az elnöknek azonban nem áll szándékában elnémítani a Kreml nevével visszaélő oldalra írogatókat.