V4-csúcstalálkozó BudapestenIntenzívebb szakasz következik

2010. július 21., szerda, Világfigyelő

Budapesti tegnapi csúcstalálkozójukon a visegrádi országok (V4) kormányfői, Orbán Viktor magyar, Iveta Radicová szlovák, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyaránt azt hangsúlyozta: az együttműködés fontos számukra, hiszen segítségével hatékonyabban tudják képviselni érdekeiket az Európai Unióban.

Közép-Európa megújulását emelte ki Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek tegnapi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva a magyar kormányfő úgy fogalmazott: a varsói expressz megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Kö­zép-Európa megú­jult, az emberek változásokat akarnak, és komoly igény van a közép-európai együttműködés rendszerének felépítésére.

Nem kell a pénzfüggöny

Orbán Viktor közép-európai kooperációt szorgalmazott, hogy a vasfüggönyt ne váltsa fel pénzfüggöny, ugyanakkor elmondta, a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt most nem várható el, hogy e kooperáció motorja legyen. A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, s ezt az ország be is fogja tartani. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség — hangsúlyozta Orbán Viktor.

A visegrádi országok megállapodtak abban, hogy intenzívebbre fogják az együttműködést, és ezentúl az EU-csúcsok és a Tanács ülései előtt is találkoznak az államok vezetői — jelentette be Iveta Radicová szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy az együttműködésben azt kell nézni, ami összeköti a tagokat, nem pedig a különbséget keresni. A szlovák kormányfő elmondta, hogy az elkövetkező egy évben, Szlovákia soros elnöksége alatt három kérdésre helyeznek különös hangsúlyt: a gazdasági válság okozta károk kezelésére, az energiabiztonság megteremtésére és a közép-kelet-európai érdekek hatékonyabb uniós képviseletére.

Főszerepben az energia

Az energiabiztonság megteremtését nevezte a visegrádi országok egyik legfontosabb feladatának Petr Necas cseh miniszterelnök is, mondván, hogy az energiaellátás jelenlegi helyzetéből adódó hátrányokat minden V4-tag érzékelte az elmúlt években, ezért az energiabiztonság kialakítása sürgető, s ezt a célt az energetikai hálózatok összekapcsolásával lehetne elérni. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozó után kijelentette: az Európai Unió új tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy nem gyengébbek vagy rosszabbak, mint a régiek, és ehhez hozzájárulhat, hogy a visegrádi együttműködés példaértékű az unió egésze számára. A lengyel kormányfő szerint Közép-Kelet-Európa azzal is példát mutathat az EU-nak, hogy bátor reformokkal igyekszik válaszolni a válság kihívásaira.

A 2011-ben esedékes magyar és lengyel uniós elnökség ugyancsak jó lehetőség a bizonyításra — mutatott rá Donald Tusk.

A tegnapiV4-csúcsot azután rendezték meg, hogy július 1-jén Szlovákia átvette a visegrádi csoport soros elnöki tisztjét a posztot az előző egy évben betöltő Magyarországtól. A magyar delegáció tagja volt Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gottfried Péter, a kormányfő külgazdasági főtanácsadója.

A találkozó alkalmából kiadott közös nyilatkozat szerint az államok elfogadták a szlovák elnökség programját, abból kiemelve az EU2020 stratégia megvalósítása, az energiabiztonság, a környezetvédelem, az infrastrukturális fejlesztés és a gazdasági együttműködés fontosságát. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nagy figyelmet fordítanak az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánnal és a keleti partnerség országaival ápolt kapcsolatára, valamint az uniós Duna-stratégia kidolgozására.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közölte: Orbán Viktor és Iveta Radicová bízik abban, hogy a két ország utóbbi időkben vitáktól terhes kapcsolatában új fejezetet lehet nyitni. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a két kormányfő megállapodott, hogy új területeket vonnak be a szlovák—magyar együttműködésbe. Így a jövőben jelentős hangsúlyt kap az észak—déli irányú infrastrukturális fejlesztés, a határ menti együttműködést és a gazdaságpolitika dinamizálása.

Iveta Radicová: javul a szlovák—magyar viszony

Máris jobb a szlovák—magyar viszony, s a vitatott kérdéseket a munkájukat felújító vegyes bizottságok fogják megoldani — jelentette ki a pozsonyi sajtónak Iveta Radicová szlovák miniszterelnök azt követően, hogy Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt tegnap Budapesten. ,,Nagyon fontos dolgokban állapodtunk meg. Felújítjuk az összes vegyes bizottság működését. Ezek a vegyes munkabizottságok azokkal a kérdésekkel is foglalkoznak majd, amelyek feszültséget keltettek Magyarország és a Szlovák Köztársaság között. Konstruktív megoldásra kell jutniuk. Amíg ez nem történik meg, addig ezekről a témákról a szlovák és a magyar politikusok nem fognak nyilvánosan vitatkozni" — közölte Radicovára hivatkozva a TASR hírügynökség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a nagyon szeretett férj, édesapa, nagyapa, após, testvér, sógor, rokon, jó szomszéd és ismerős,
id. GÁSPÁR IMRE
az IAME volt alkalmazottja
életének 64., házasságának 36. évében 2010. július 20-án csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. július 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kálnoki unitárius temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4235500
2010-07-21: Világfigyelő - :

Utakat keresnek

A határ menti közös területfejlesztési stratégiáról, valamint az Európai Unió Duna Régiós Stratégia kapcsán felmerülő, a két országot érintő aktuális feladatokról is egyeztetett Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap Budapesten.