Német részsiker

2010. július 21., szerda, Világfigyelő

Részsikert ért el Németország Olaszországgal szemben a hágai székhelyű nemzetközi bíróságon egy második világháborús kártérítési ügyben.

A taláros testület elutasította azt az olasz beadványt, amely egy olyan tartalmú német előterjesztés ellen irányult, hogy a német—olasz relációban ne ismerjenek el egyéni kártérítési igényeket a második világháború során elkövetett cselekmények miatt. A konkrét ügy azzal kapcsolatos, hogy a toscanai Arezzóban 1944-ben német katonák mintegy kétszáz személyt mészároltak le.

A német állam arra hivatkozott, hogy egy 1961-es megállapodás alapján mai 20,5 millió eurónak megfelelő 40 millió akkori német márkát fizetett az elkövetett háborús bűncselekmények jóvátételeként, és hogy ezután további egyéni kártérítési igények benyújtásának nincs helye. Az olasz igazságszolgáltatás azonban 2008 októberében egymillió eurót megítélt az arezzói tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói javára, így került az ügy az államok közötti jogvitákban eljáró Nemzetközi Bíróság elé, amely az ENSZ legfőbb bírói fóruma. A németek szerint a jogi helyzetet az a körülmény sem változtatja meg, hogy az érintett családok nem kaptak az 1961-es megállapodás alapján folyósított kártalanításból. A Nemzetközi Bíróság az ügy ezen szakaszában a német félnek adott igazat. Olaszországgal szemben

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-07-21: Világfigyelő - :

Utakat keresnek

A határ menti közös területfejlesztési stratégiáról, valamint az Európai Unió Duna Régiós Stratégia kapcsán felmerülő, a két országot érintő aktuális feladatokról is egyeztetett Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap Budapesten.
2010-07-21: Világfigyelő - Csinta Samu:

Röviden

Orbán Viktort Berlinbe várják
A magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalások felfüggesztése kapcsán különösen a német sajtóban rendkívüli érdeklődés előzi meg Orbán Viktor miniszterelnök berlini útját. Az új magyar kormányfő Angela Merkel kancellár meghívására egynapos, bemutatkozó látogatást tesz a német fővárosban.