Röviden

2010. július 21., szerda, Világfigyelő

Orbán Viktort Berlinbe várják

A magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalások felfüggesztése kapcsán különösen a német sajtóban rendkívüli érdeklődés előzi meg Orbán Viktor miniszterelnök berlini útját. Az új magyar kormányfő Angela Merkel kancellár meghívására egynapos, bemutatkozó látogatást tesz a német fővárosban.

A bemutatkozó jelleget húzza alá, hogy Magyarország miniszterelnökét vendéglátója ünnepélyesen, katonai tiszteletadás mellett fogadja a kancellári hivatal előtt, ami az Európai Unió diplomáciai szabályai szerint egy tagország miniszterelnökének egy másik tagállamban tett első hivatalos látogatásakor jár ki. Angela Merkel és Orbán Viktor mindenekelőtt a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság leküzdését célzó erőfeszítésekről és ezzel összefüggésben az Európai Unió előtt álló feladatokról folytat megbeszéléseket. A magyar miniszterelnök tájékoztatni kívánja a kancellárt a gazdaság, illetve a költségvetés stabilizálását célzó kormányzati lépésekről, Magyarország szomszédsági politikájáról és nem utolsósorban a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség legfőbb célkitűzéseiről.

Iráni büntetőintézkedések

A teheráni parlament tegnap felhatalmazta az iráni kormányt arra, hogy büntetőintézkedésekkel sújtsa azokat az országokat, amelyek szankciókat vezettek be a perzsa állammal szemben annak nukleáris programja miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik határozata például, ha nem is kötelezi, mindenesetre felszólítja a tagállamokat arra, hogy vizsgálják át azoknak az iráni hajóknak a rakományát, amelyekről jó okkal feltételezhető, hogy az iráni nukleáris programhoz szükséges árut szállítanak. A teheráni határozat szerint az iráni kormánynak át kellene vizsgáltatni mindazon országok hajóit, amelyek teljesítik ezt a kérést. A parlament arra is felszólította a kormányt, hogy továbbra is csak korlátozott mértékben működjék együtt nukleáris biztonságot szolgáló ENSZ-intézményekkel.

Kuba további politikai foglyokat bocsát szabadon

Havanna készen áll további politikai foglyok szabadon bocsátására a már korábban bejelentett 52 személyen kívül — közölte a kubai parlament elnöke tegnap. Ricardo Alarcón elmondta, hogy a foglyok, amennyiben kívánják, Kubában maradhatnak. Raul Castro kubai elnök (képünkön) a foglyok sorsáról tárgyalt Jaime Ortega kubai érsekkel, és ,,teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány hajlandó mindenkit elengedni", feltéve, hogy nem követtek el gyilkosságot — közölte Ricardo Alarcón az Interparlamentáris Unió genfi értekezletén. A szabadon bocsátásra és elutazásra váró kubai ellenzékiek 52 fős csoportját 2003 márciusában tartóztatták le, és spanyol, továbbá kubai katolikus egyházi erőfeszítéseknek köszönhető szabadulásuk.

Kettős állampolgárság: ukrajnai támogató

Nem ellenzi a kettős állampolgárság ukrajnai bevezetését Anatolij Bliznyuk, Donyeck megye kormányzója, aki szerint meg kellene teremteni a törvényes alapokat az intézmény rendszeresítéséhez. A kelet-ukrajnai megye befolyásos vezetője, aki egy sajtótájékoztatón beszélt a kettős állampolgárság kérdéséről, példaként a nyugat-ukrajnai Csernyivcit említette, ahol szerinte a román konzulátus ukrán állampolgároknak ad ki román útleveleket. Mint mondta, a román diplomáciai kirendeltség már mintegy 50 000 útlevelet adott ki, ami ,,jelenleg törvénytelen cselekedet" — adta hírül a liga.net ukrán üzleti hírportál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-21: Világfigyelő - :

Német részsiker

Részsikert ért el Németország Olaszországgal szemben a hágai székhelyű nemzetközi bíróságon egy második világháborús kártérítési ügyben.
2010-07-22: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kormányon, de minek?

Hiába papol a decentralizáció szükségességéről a kormány, fölöslegesen sürgeti a központosítás felszámolását Traian Băsescu államfő, majd minden cselekedetükkel rácáfolnak szólamaikra.