Mi, hol, mikor?

2010. július 22., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kórházparkot avattak

Szerda délben a kézdivásárhelyi városi kórház udvarán felavatták a székelyudvarhelyi Polgár-Társ Alapítvány és a Mol által a Zöldövezet-program keretében finanszírozott kis parkot. Az avatószalagot Rácz Károly polgármester és Deák Attila, a kórház gazdasági igazgatója vágta el. A parkra az Orbán Imola által vezetett Bóbita Egyesület pályázott sikeresen partnerségben a városházával, a kórházzal, a Vicus és Promobil Kft.-vel, valamint a Zöld Nap Egyesülettel.

Kép és szöveg: Iochom István

A Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség gyűjtést szervez a bölöni árvízkárosultak megsegítésére. Pénzadományt és tartósélelmiszer-csomagokat 10—17 óráig a lelkészi hivatalban várnak.

Aratóverseny Illyefalván

A LAM-tangazdaság belső udvarán rendezik szombaton a második illyefalvi aratóversenyt. Négyfős csapatokkal lehet nevezni, minden csapattagnak — kaszás, marokszedő, kötélterítő és kévekötő — saját feladatát kell teljesítenie. Minden csapatnak egy-egy húsz méter hosszú, négy rend széles parcellát kell learatnia saját kaszát, kaszakövet, sarlót, gereblyét stb. használva. A kötelet a versenyzőknek helyben kell elkészíteniük a learatott búzából. A zsűri pontozza a megjelenést, a gyorsaságot, a tarló magasságát, egyenletességét, a kéve milyenségét, a kalangya minőségét. Egy csapat ötven pontot gyűjthet össze. A verseny reggel kilenckor kezdődik, addig a helyszínen is lehet nevezni. A létszámtól függően különdíjakat is kiosztanak a legjobb kaszásnak, a legfiatalabb, legidősebb versenyzőnek és más résztvevőknek is. A verseny ideje alatt lesz folklórműsor, állatsimogató, farmlátogatás, tejbár kicsiknek és nagyoknak. Holnap tíz órától a KIDA-központban Hagyomány és innováció címmel agrárkonferenciát tartanak.

Ki látta?

Kedden kérte az előpataki rendőrök segítségét egy asszony, mert eltűnt a fia. A 12 éves Ilie Ştefăniţă Mitea vasárnap este hét órakor indult el egy erősdi esztenáról, ahol a család április óta dolgozik, s azóta senki sem látta. Az anya szerint a gyermek zöld gumicsizmát, kék, piros csíkos tréningnadrágot, piros trikót, kék-fehér dzsekit, fekete sapkát viselt, amelyen a 69-es szám látható. A rendőrség kéri, ha valaki látja a gyermeket, hívja a 112-t.

Közlekedés

Halálos gázolás. Kedden délután fél négy körül a 11-es országúton, Szentivánlaborfalvánál egy 62 éves helybeli vigyázatlanul próbált átkelni az úton, és egy 39 éves nagyszebeni lakos által vezetett jármű elütötte. A gyalogos a balesetben elhunyt. A járművezető a készülék tanúsága szerint nem fogyasztott alkoholt.

További keddi balesetek. Kora délután, háromnegyed egy körül Nagyajtán a 131-es megyei úton eltört egy kocsirúd, a szekér felborult, és a fogatos megsebesült. Az áldozatot a baróti kórházba szállították kivizsgálásra, de nem volt szükséges a beutalása. v Árkoson az Európai Tanulmányok Központjának udvarán egy 43 éves sepsiszentgyörgyi nő kocsija tükrével egy fiatalember könyökét sebesítette meg. v Éjjel negyed tizenkettőkor Kézdivásárhelyen a Cserná­toni úton egy 34 éves kisjenői (Arad megye) lakos robogójával szegélykőnek ütközött, és felborult. A balesetben eltört a kulcscsontja. A rendőrség valamennyi baleset körülményeit vizsgálja.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés. Sepsiszentgyörgyön az uszoda második emeleti Nuga Best kabinetjében szombaton 10―17 óráig ingyen kipróbálható a Nuga Best jádeköves, turmániumkerámiás masszázságy. Időpont-egyeztetés a 0723 626 491-es telefonon Kovács Katalin Zsuzsannánál (www.nugabest.5mp.eu).

Szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Napközben a folyóvizek medrében és azok környékén irtják a szúnyogokat, esténként pedig a kerteket, pincéket fújják be szúnyogirtó szerrel. Ma a Jókai Mór és a Farm utca következik. Felhívják a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban nem szabad kiengedni a méheket.

Áramszünet. Ma 7.30—14.30 óráig Esztelneken, ma és pénteken 8—17 óráig Gelencén a 3-as transzformátorállomás körzetében, 9—16 óráig Nagyajtán és Középajtán, 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Patak és Kert utcában, 9—10 óráig Szépmezőn, 9—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Horgász, Bánki Donát és Széna utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Füstbe öltözött házikók

Lefelé gomolyog a felsőcsernátoni erdő alatti házikók füstje. Eső lesz — tartja a népi tapasztalatra alapozott mondás. Nemsokára zuhog is a már nem is égi áldás, hanem istenverése, a sok csapadék. Látványként viszont romantikusan szépek az erdő alatti apró házak és porták, mintha lenge fátylú sálakba öltözködnének a kunyhók.

Kép és szöveg: Sylvester Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett testvér, nagybácsi, rokon, szomszéd, ismerős,
FEJÉR ÁRMIN GÁBOR
73. életévében elhunyt.
Temetése 2010. július 22-én 15 órakor lesz a futásfalvi temetőben.
Nyugodjék békében.
Gyászoló családja
4235556
2010-07-22: Család - :

Szembaj (Doktor Bubó esetei)

Nehéz szembenézni a tovatűnő évekkel, és észrevenni, hogy a látás, a hallás, a tapintás... — s hadd ne soroljam — már nem a régi.