Doktor Bubó eseteiSzembaj

2010. július 22., csütörtök, Család

Nehéz szembenézni a tovatűnő évekkel, és észrevenni, hogy a látás, a hallás, a tapintás... — s hadd ne soroljam — már nem a régi.

Ilyen és ehhez hasonló dolgokon merengett Sármos Sámson, a vénülő perzsa kandúr, akinek a doktor szemüveget javasolt. Számtalan kaland és dicső karrier után Sámson a kerekerdei villájában élte most már csendesebb életét felesége, Vad Vanda mellett. Vanda igazi fiatal vadmacska volt, tele energiával, aki pár évvel ezelőtt mégis az öregedő Sámsont választotta a biztos családi fészek reményében. A frigy tökéletesnek tűnt, mert még tartott a kandúr fiatalos lendületéből, pénzéből, udvarlási technikájából, na meg imádatából.

Vanda, bármilyen vadóc is volt, lassan megszelídült, és jól megvoltak együtt, mint zsák a foltjával. Ahogy azonban kezdett gyengülni Sámson látása, a doktor szemtornát javasolt, hogy elkerüljék még egy ideig a szemüvegviselést. A derék kandúr meg is fogadta a tanácsot, csakhogy leginkább a fiatal vadmacskák utáni leskelődéssel tornásztatta a szemét.

Vanda tűrte egy ideig a gyógytornát, de amikor a férj töredelmes bűnbánat helyett el akart somfordálni, előtört belőle a vadság. Fújt, sziszegett dü­hében, és egy gyors mozdulattal végigkarmolta a deresedő kandúr ábrázatát.

Na, lett is ebből perpatvar, csak úgy repültek a tányérok, mintha repülő csészealjak vették volna körül Kerekerdőt. Vanda visszatért ősi vallásához, és a Nagy Macskaistennőt hívta segítségül. Sámson a tükör előtt szépítgette megtépázott szőrét, és próbálta visszanyivákolni magát a nejéhez. Dorombolni is próbált, mint régen, de Vanda sértve érezte magát a hiúságában, és esti portyázásokra indult.

Kerekerdő egész lakossága érdeklődéssel figyelte az eseményeket. Volt, aki Sámsonnak, volt, aki Vandának adott igazat, de olyan nem akadt, akinek ne izgatta volna a lelkületét. Az esti kocsmázáskor a futballmeccs helyett a férfiak ezt tárgyalták, a nők meg mosogatás közben ezen gondolkodtak.

Végül Doktor Bubót javasolták a házaspárnak a megoldás megkeresésére.

A doki válasza egyszerű volt: Lásd be, szemüveg kell neked, barátom.

Elkészült a szemüveg, és megnyugodtak a kedélyek, Kerekerdőn ismét csend honolt.

Egyik nap a doktor összetalálkozott séta közben a pácienssel, és megkérdezte, mennyire vált be a szemüveg.

Sámson hamiskásan mosolygott: Tudja, Doktor, nem is olyan rossz találmány. Védi a szemet a karmolástól, megnyugtatja a környezetet, és még messzebbre is lehet látni vele, mint azelőtt…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kórházparkot avattak
Szerda délben a kézdivásárhelyi városi kórház udvarán felavatták a székelyudvarhelyi Polgár-Társ Alapítvány és a Mol által a Zöldövezet-program keretében finanszírozott kis parkot. Az avatószalagot Rácz Károly polgármester és Deák Attila, a kórház gazdasági igazgatója vágta el. A parkra az Orbán Imola által vezetett Bóbita Egyesület pályázott sikeresen partnerségben a városházával, a kórházzal, a Vicus és Promobil Kft.-vel, valamint a Zöld Nap Egyesülettel.
Kép és szöveg: Iochom István
2010-07-22: Család - :

Mindenütt otthonos a lángszínű sásliliom

Egyik leggyakrabban látható kerti dísznövényünk a lángszínű sásliliom (Hemerocallis fulva), amely nevében hordozza virágainak tulajdonságát (heméra = nap, kallosz = szépség).