Mindenütt otthonos a lángszínű sásliliom

2010. július 22., csütörtök, Család

Egyik leggyakrabban látható kerti dísznövényünk a lángszínű sásliliom (Hemerocallis fulva), amely nevében hordozza virágainak tulajdonságát (heméra = nap, kallosz = szépség).

Tudományos neve arra utal, hogy a virág igen rövid életű (napi), ám a rendre megjelenő virágok azt a benyomást keltik, hogy ez a június—augusztus között virágzó növény kitart egész nyáron. Nálunk kevésbé elterjedt más színváltozatban és telt virággal, de létezik. Felvételünkön jól látszik az alapján összenőtt narancssárga lepellevelek közül kitekintő bibe és a hat porzó. Világos, keskeny levelei tőállóak. Hálásak szegélynövényként, de ültetik sírokra is. Mivel sásszerűek a levelei, de egyébként is jól mutat tavak, medencék mentén.

Lehet magról is szaporítani, de gyakoribb a tőosztás tavasszal vagy ősszel (annyi részre bontsuk szét a tövet, amennyi rozettája van). Az új telepítés öt-hét évig díszlő marad. (Közismertebb neve nálunk a tűzliliom.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-22: Család - :

Szembaj (Doktor Bubó esetei)

Nehéz szembenézni a tovatűnő évekkel, és észrevenni, hogy a látás, a hallás, a tapintás... — s hadd ne soroljam — már nem a régi.
2010-07-22: Család - :

Az agyi katasztrófa

Ha az agyi vérellátást biztosító erekben érszűkületet okozó, zsíros, majd elmeszesedő párnák alakulnak ki, amelyeknél bármilyen okból az ér elzáródik, és ezért az agyszövet nem kap vért, agyi katasztrófa következik be. A beteg eszméletét veszti, megbénul, és gyors kezelésre van szüksége.