Az agyi katasztrófa

2010. július 22., csütörtök, Család

Ha az agyi vérellátást biztosító erekben érszűkületet okozó, zsíros, majd elmeszesedő párnák alakulnak ki, amelyeknél bármilyen okból az ér elzáródik, és ezért az agyszövet nem kap vért, agyi katasztrófa következik be. A beteg eszméletét veszti, megbénul, és gyors kezelésre van szüksége.

Fontos a megelőzés

A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi katasztrófa vagy stroke kialakulásának veszélyét, holott az összes agyvérzés közel hetven százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. Az agyi katasztrófa megelőzésének gyakorlati megvalósítására helyezi a hangsúlyt az Éljen 140/90 alatt! mozgalom folytatásaként indult Tudatos törődés program.

A Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. szervezésében, a Magyar Stroke Társasággal együttműködve útjára indított Tudatos törődés program célja, hogy betegtájékoztató anyagok révén tudatosítsák az orvos—beteg, az asszisztens—beteg együttműködés fontosságát, szükségességét, azaz megvalósuljon a magas vérnyomásos betegekkel való tudatos törődés.

Az Éljen 140/90 alatt! program célkitűzése, hogy mindenki érje el a jelzett vérnyomásértéket, majd tartsa megfelelő szinten — fogalmazott Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. Az egészségügyi kultúra része kell legyen az is, hogy pusztán érdeklődésből megméreti, megméri az ember a vérnyomását — tette hozzá.

A 2009-es Törődés Napja programban azt vizsgálták, hogy a hipertónia mellett más társbetegséggel is rendelkező betegek kezelésekor a kezelőorvos milyen kockázati csoportba sorolja a páciensét, illetve hogyan befolyásolja ez a terápia kiválasztását. A felmérésben 28 353 hipertóniás beteg adatait áttekintve kiderült, hogy a magasvérnyomás-betegség mellett az esetek 75 százalékában szerepel egyéb társbetegség is. Ezek közül közel 38 százalék valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, 30,48 százalék a cukorbetegség, közel 20 százalék a metabolikus szindróma, azaz elhízás, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint együttes megjelenése. Az orvosok a társbetegséggel is rendelkező hipertóniások nyolcvan százalékánál a 130/80 Hgmm alatti vérnyomásértéket tartják elfogadhatónak. A cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek mellett az agy ereinek betegsége jelenti a kezelőorvosok szerint a legnagyobb kockázatot.

A stroke-ot túlélő betegeknek csupán tíz, míg a nem halálos kimenetelű szívkoszorúér-problémákon túlesettek hetven-nyolcvan százaléka képes a normális életvitelre. A stroke-betegek 13—25 százaléka egy hónapon belül meghal, a túlélők 12 százaléka a betegség után egy évvel is intézeti ápolásra szorul. Az agyérbetegségek hatvan százalékban maradandó károsodással járnak, húsz százalékban elbutulást okoznak, mindeközben a stroke-betegek 72 százaléka hipertóniás — mondta el Kékes Ede, az Éljen 140/90 alatt! program koordinátora.

A boldog házasság

A boldog házasságban élő férfiakat kisebb valószínűséggel sújtja agyi katasztrófa, mint az egyedül vagy boldogtalan házasságban élő társaikat — derült ki egy izraeli kutatásból.

A szakemberek szerint az egyedülálló vagy sikertelen házasságban élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb az agyi katasztrófa kialakulásának kockázata, mint a boldog, kiegyensúlyozott házasságban élő társaiknál. Sőt, boldogtalan családfőként vagy agglegényként egy férfinak ugyanakkora esélye van az agyi katasztrófára, mint a cukorbetegség kialakulására — írta a The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása.

Az izraeli szakemberek tanulmánya 10 059 ember életét követte figyelemmel az 1963 óta isémiás szívbetegségekkel — a vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szöveti oxigénhiányos állapotokkal — foglalkozó kutatásban.

Uri Goldbourt, a Tel-Aviv Egyetem munkatársa szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy milyen fontos a férfiak számára a jó párkapcsolat. ,,Nem gondoltam volna, hogy a rossz házasságnak ilyen kiemelkedő statisztikai jelentősége van" — hangoztatta.

,,Figyelembe véve, hogy hány évesen haltak meg, és azt összevetve szociális helyzetükkel, túlsúlyukkal, vérnyomásukkal, dohányzási szokásaikkal és családi állapotukkal, valamint a korábbi felméréseknél már létező cukor- és szívbetegségeikkel, azt mondhatjuk, hogy az egyedülálló férfiak esetében 64 százalékkal volt magasabb a halálos kimenetelű agyi katasztrófák kockázata, mint a házasságban élő férfiak körében" — tette hozzá Goldbourt.

A vizsgálat a nőkre egyáltalán nem terjedt ki, és bár a családi állapot és annak sikeressége valószínűleg hasonló hatással van rájuk is, szükség van e téren is önálló kutatásra — mondják a szakemberek.

Gyógyító eljárások

A koponyába vért szállító erek szűkülete, elzáródása okozta szélütést, agyi katasztrófát műtéttel néhány éve már sikeresen kezelik, de a kisebb megterhelést jelentő, stentet (sztent) alkalmazó új módszer gyakorlatilag ugyanolyan mértékben eredményes, mint az operáció.

A korszerű diagnosztikai technikák segítségével megállapítható a nyaki ér belsejében a rosszullétet okozó szűkület helye. A sebész itt fölnyitja az eret, eltávolítja a szűkületet, és ha ez rövid idő alatt megtörténik, jó eredményre lehet számítani.

A koszorúér-szűkület kezelésére alkalmazott eljárás a finom fémhálóból kialakított henger, a stent behelyezése. Ilyenkor valamelyik verőéren keresztül katétert vezetnek a szív felszínén futó koszorúér beszűkült szakaszába: a stent rugalmas csőként újra lehetővé teszi a vér áramlását.

Néhány éve elkészült a nyaki erekbe helyezhető stent is. Itt is katétert nyomnak föl a nyaki ütőérbe, a szűkület fölé. Ott lukacsos esernyőre emlékeztető kupolával akadályozzák meg alvadék, törmelék elúszását a szűkült területről az agyszövet irányába. Az ernyő alatt folyik a munka: a szűkület megoldása, a stent behelyezése. Aztán a katétert kihúzzák, és ismét zavartalanul keringhet a vér. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-22: Család - :

Mindenütt otthonos a lángszínű sásliliom

Egyik leggyakrabban látható kerti dísznövényünk a lángszínű sásliliom (Hemerocallis fulva), amely nevében hordozza virágainak tulajdonságát (heméra = nap, kallosz = szépség).
2010-07-22: Család - :

Hajdzsem Lady Di fürtjéből

Hajdzsem a legkapósabb tárgya egy londoni szürrealista művészeti kiállításnak. Salvador Dalí, René Magritte művei mellett az a dzsem a ,,sztár", amely a néhai Diana hercegnő egy hajfürtjéből, továbbá ginből, tejből és cukorból készült.