Megfontolt nyaralók

2010. július 23., péntek, Nyílttér

Népszerű az Aranyhomok

A nyaralási csomagot vásárlók sokkal jobban meggondolják kiadásaikat, mint egy évvel korábban, ez az elmúlt nyárhoz képest látványos változás — mondta lapunknak László Endre, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service (TTS) utazási iroda ügyvezetője.

A gazdasági válság természetesen az utazási irodákat is érinti. — Érezzük a válságot, a pihenni vágyók elővigyázatosabbak, olcsóbb utakat keresnek, alacsonyabb kategóriájú szállodát választanak, rövidebb időre utaznak el, s hosszabb idő alatt, több iroda ajánlatai közül válogatnak — közölte László Endre. A TTS az interneten értékesíti ajánlatait az egész országban, áraik inkább középkategóriásnak tekinthetőek, tapasztalatuk szerint az üzleti turizmus esett nagyon vissza (mintegy 30—40 százalékkal), ugyanakkor sokkal óvatosabban költekeznek a közalkalmazottak, a pedagógusok, bár azt sem lehet mondani, hogy közülük senki nem megy nyaralni. De az is jobban meggondolja, hogyan és hol költsön el ezer eurót, akinek még tíz-, vagy akár százezer eurós tartaléka van, azok is felülnek a fapados repülőjáratra, éjszakai utazást vagy átszállást vállalnak, akik ezt eddig nem tették meg.

Törökországi, görögországi, horvátországi vagy akár olaszországi szállodákba napi 50—60 eurótól kezdődően vásárolhatnak félpanziós ellátást, az apartmanok ára egy hétre személyenként 150 euró körüli. Változatlanul keresettek a magyarországi gyógyfürdők (napi 40—50 euróért), Hajdúszoboszlón már román nyelvű szöveggel is vonzzák a román nemzetiségű turistákat. Idegenforgalmi téren egyre jobban fejlődik Montenegró, sőt, László Endre szerint az albán tengerpart is hasonló jövő elé néz. Noha a román turistákra jellemző, hogy utolsó pénzüket is elnyaralják, úgy véli, a recesszió miatt ősszel országos viszonylatban átrendeződnek az utazási irodák, a kicsik és ,,akik nem bírják cérnával", könnyen csődbe mehetnek.

Főleg a bolgár tengerparti ajánlatok keresettek a megyeszékhelyi ITT utazási irodában, árban szinte azonosak a romániai tengerparti ajánlatokkal, déli szomszédunknál viszont lényegesen jobb a szolgáltatás minősége. Általában a teljes ellátást (all inclusive) biztosító csomagokat vásárolják, az árak személyenként napi 30 eurótól kezdődnek, négycsillagos szállodában (inkább ezeket keresik) főszezonban ugyanez már 39 euróért is megvásárolható, 12 év alatti gyermekeknek pedig ingyenes az ellátás, miközben a román tengerparton két személynek (csak reggelivel) legkevesebb 1200—1500 lejbe kerül egy hét szórakozás. De befizetnek európai 10—12 napos körutakra is, ez 350 eurótól kezdődik. Rosner Herman, az ITT vezetője lapunknak elmondta, noha forgalmuk mintegy tíz százalékkal csökkent, a válságtól eltekintve a nyaralást változatlanul az egyik legjobb befektetésnek tartja, szerinte elég, ha az ember egy évben ötvenegy hétig takarékoskodik, nem az egy hét pihenésen kell spórolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-07-23: Nyílttér - Puskás Attila:

Évfordulós számvetés

Hatvan év után találkoztunk megünneplendő tartós életben maradásunkat. Érthetőbben: a napokban tartották találkozójukat Kolozsváron azok az öregdiákok, akik 1950-ben az egykori 2-es számú fiúlíceumban (a volt Református Kollégiumban) végeztek, szám szerint a két osztályban 66-an.
2010-07-23: Nyílttér - Váry O. Péter:

Tűz után a Füzes utcában

A hír ennyi: kedd délután negyed hétkor értesítették a 112-es számon a katasztrófaelhárítókat, hogy tűz ütött ki egy Füzes utcai tömbházlakásban.