Tűz után a Füzes utcában

2010. július 23., péntek, Nyílttér

A hír ennyi: kedd délután negyed hétkor értesítették a 112-es számon a katasztrófaelhárítókat, hogy tűz ütött ki egy Füzes utcai tömbházlakásban.

Két oltókocsival siettek a helyszínre a tűzoltók, sikerült megfékezniük a lángokat, mielőtt a szomszédos lakásokra is átterjedtek volna, megmentették a lakás 74 éves tulajdonosát és kutyáját. Megállapí­tásuk szerint a tüzet rövidzárlat okozta. A száraz — vagy stílszerűen: lángoló — hír mögött egy ember, egy család tragédiája rejtőzik.

Jaj, ne is kérdezze, mi volt, el se tudom mesélni. Ültem a konyhában, a háziruhámat varrtam, éreztem a füstöt, amikor benyitottam a kicsi szobába, már minden égett, próbáltam oltani ruhákkal, pokróccal a tévét, de a há­tamat is nyaldosták a lángok, kimentem a lépcsőházba, szóltam a szomszédasszonynak, hívja a tűzoltókat — mondja Rózsika néni. Könny a szemében, egy élet munkája veszett oda. Másodszor. Először a rendszer babrált ki velük, a Horgász utcában építettek annak idején há­zat, hogy milyen körülmények között, arra a legjobb példa: Rózsika néni — akkor még fiatalasszony — terhesen hordta a maltert vederben, míg férje, a néhai Tibi bácsi rakta a falat. Felépítették, de sok boldogságuk nem telhetett benne, elvették házukat, bontásra ítélték. Hogy helyébe szép nagy, modern tömbházat... A takaros kis téglaépületet a ,,forradalom" előtt nem egészen másfél hónappal bontották le...

Aztán most ez a tragédia. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy — ritka eset — rendelkeztek biztosítással. Kinn jártak már — épp tegnap — a biztosítótársaság emberei, lefényképeztek mindent, kikérdezték, mit mondhatott volna mást, mint amit átélt. Kérdezősködtek mindenféle szervek, tűzoltók, rendőrök, utóbbiak közül egy megfeddte, hogy minek úgy telezsúfolva a lakás bútorokkal, mert íme, ha tűz üt ki, mily nehézség kerülgetni asztalt, ágyakat. Hát nem a szűk tömbházlakásba vásárolták annak idején a berendezési tárgyakat, há­zukban minden elfért tágasan, s egyébként sem azzal a tudattal él az ember, hogy majd egyszer leég a háza. No de emberség is akad még e földön, ugye, ott a sok tönkrement bútor, megfüstölődött könyvek, rengeteg, a kukába rakni nem szabad, hely sem volna elég, adott hát a Tega ingyen konténert. S ez csak egy eset, e nagy emberpróbáló időkben minden kis gesztus, biztató szó jólesik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-07-23: Nyílttér - Mózes László:

Megfontolt nyaralók

Népszerű az Aranyhomok
A nyaralási csomagot vásárlók sokkal jobban meggondolják kiadásaikat, mint egy évvel korábban, ez az elmúlt nyárhoz képest látványos változás — mondta lapunknak László Endre, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service (TTS) utazási iroda ügyvezetője.
2010-07-23: Nyílttér - :

Ítéletidő — tudósaink felett

A Természettől kapjuk a legnagyobb pofonokat a nemtörődömségért, a butaságért, a tudatlanságért cserébe. A szokatlanul kedvezőtlen időjárást bolygónk minden részén lehet tapasztalni árvizek és más természeti csapások formájában.