Színházak támogatása

2010. július 24., szombat, Közélet

A művelődési intézmények más rendszerű finanszírozását javasolta a Romániai Municí­piumok Szövetsége Kelemen Hunor szaktárcavezetőnek. Méltánytalannak találják, hogy olyan nagyvárosok, mint Kolozsvár vagy Marosvásárhely fontosabb kulturális intézményeit a művelődési minisztérium tartja fenn, míg Arad vagy Sepsiszentgyörgy csupán saját költségvetéséből élteti sajátjait.

Minőségi rangsort kellene felállítania a minisztériumnak, aszerint adnia pénzt a művelődési intézményeknek, mert ,,így a nem minőségit finanszírozzák, úgy a minőséget társfinanszíroznák" ― véli Antal Árpád András.

Antal Árpád elképzelése szerint egy ― az elkövetkezőkben felállítandó ― kritériumrendszerben rangsorolnák a művelődési intézményeket, a minisztérium pedig csak a színvonalasakat társfinanszírozná, akár hetvenszázalékos arányban is. Erre a célra pénzalapot is javasolt a municípiumok szövetsége: valamennyi önkormányzatnak a személyi jövedelemadóból megillető rész egy százalékáról kellene lemondania, így 158 000 lej állna a kulturális tárca rendelkezésére. Sepsiszentgyörgy így sokkal többet kapna vissza, mint amennyiről lemondana ― véli a polgármester.

Kelemen Hunor tárcavezető kivitelezésre érdemesnek találta az elképzelést, de meg kell még győznie a közigazgatási és a pénzügyminisztériumot is, illetve biztosítékot kell kapnia, hogy az önkormányzatoktól a művelődési intézmények támogatására befolyó összeg valóban a kulturális tárcához kerül.

A kulturális tárcavezetővel folytatott tárgyaláson az is felmerült, hogy a leépítések ne érintsék azokat a színházakat, amelyeket ,,megörököltek" az önkormányzatok, csupán azokat, amelyeket maguk hoztak létre. Így az 1948-ban alapított Tamási Áron Színház ― ahol amúgy is történtek összevonások az elmúlt évben ― mentesülne a létszámcsökkentéstől, bár hozzácsatolják az M Stúdiót, az 1992 óta önálló Andrei Mureşanu Színház viszont nem. A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak mintegy ötven állást kell felszámolnia, ennek nyolcvan százaléka betöltetlen, de tíz-tizenöt alkalmazottól mindenképpen meg kell majd válniuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-24: Közélet - Farcádi Botond:

Más Romániát akartak (Tusványos a magyar—román kapcsolatokról)

Romániának végre komolyan kellene vennie az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban vállaltakat a nemzeti kisebbségeket illetően — szögezte le tegnap Tusnádfürdőn Smaranda Enache.
2010-07-24: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok

Paizs Tibor költő, író, a Forrás-nemzedék jeles képviselője Erdély-néző lírai útirajz-sorozatát közöljük az elkövetkező hetekben. Magyarpalatkán született 1946. február 26-án, a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetemen pszichopedagógiát végzett, 1989 januárja óta Magyarországon él. 1964 óta közöl verseket, színdarabokat, novellákat, tanulmányokat, útleírásokat, fordításokat romániai magyar nyelvű, illetve magyarországi lapokban.