21. Tusványosi Szabadegyetem és DiáktáborEszközök és autonómiatörekvések a Kárpát-medencében

2010. július 24., szombat, Közélet

A Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseibe, a magyar politikai szervezetek helyzetébe nyújtott betekintést a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) tegnapi nyílt ülése Tusnádfürdőn, amelyen a közös cél eléréséhez vezető eszközöket is számba vették az előadók.

Össze kell hangolni a Kárpát-medencei magyarság törekvéseit most, hogy a nemzeti érdeket nyíltan felvállaló kormány került hatalomra Magyarországon — szögezte le Tőkés László. A KMAT elnöke figyelmeztetett: az összefogás nem csak Erdélyben ért el felemás, suta eredményeket, de Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján is gondok adódnak. Semjén Zsolt, a magyar kormány miniszterelnök-helyettese a magyar állam nemzetpolitikai stratégiáját ismertette, leszögezve: a magyar nemzet megmaradása a legfőbb cél, ezt szolgálja az állampolgársági törvény is, amely lehetővé teszi, hogy közjogi értelemben is egyesüljön a nemzet. A területi és kulturális autonómiatörekvések támogatásáról biztosította a résztvevőket. Mint mondta, az asszimiláció elleni védelmet az etnikai magyar párt nyújtja, ezért szükséges az összefogás, a sokszínűségben való egység.

Berényi József, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának újonnan megválaszott elnöke a szlovákiai helyzetet ismertette, és felhívta a figyelmet: más, határon túli magyar szervezetek életét is befolyásolhatja az alakulat esete, amely nem jutott be a törvényhozásba, míg a szlovák—magyar pártnak, a HÍD — Most-nak sikerült ez. A nyolcévnyi kormányzat során az MKP-ban a gazdasági érdekek kerültek előtérbe, ez vezetett a szakadáshoz, ráadásul az egyre feszültebb szlovák—magyar viszonyban az MKP folyamatosan frontvonalban volt, így a közvéleményben a szlovák nacionalista párthoz hasonlóan radikális alakulat képe alakult ki.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke az összefogás visszásságaira mutatott rá, hangsúlyozva: ha új nemzetpolitikáról beszélünk, a döntéshozók ne próbálják moslékként egybefogni a szervezeteket, elveket, ne kövessék a Mórickáknak szóló elvet, miszerint mindenkinek igazat kell adni. Az ukrán vezetés nem törekszik semmiféle európai standard betartására, orosz típusú autoriter rendszer van kiépülőben, ez a magyarság mozgásterét is beszűkíti — hívta fel a figyelmet Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke. Olosz Gergely RMDSZ-es képviselő a magyar kormány első döntéseit méltatta, majd hangsúlyozta: a magyar összefogás szükségességére az EP-választások során is rámutattak a választók.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke köszönetet mondott Semjén Zsoltnak, amiért nyilvánosan is leszögezte: a magyar kormány támogatja az autonómiatörekvéseket. Ellentmondott viszont a magyar miniszterelnök-helyettesnek abban, hogy az etnikai párt lenne az asszimiláció eszköze, szerinte erre csak az autonómia lehet garancia, amint azt az elmúlt húsz év is bizonyítja. Nemzetpolitikai fordulatra Erdélyben is szükség van, a közképviselet nem azt jelenti, hogy megmondják a választóknak, mit várnak el tőlük, hanem elmondják azt, amit a választók akarnak — szögezte le Izsák a résztvevők tapsa közepette. Semjén azonnal replikázott is: mint mondta, az etnikai párt és az autonómia nem egymás ellentéte, hanem egymást feltételezik, az előbbi eszköz a parlamenti képviselet révén, az utóbbi a cél. Farkas Csaba, a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Ideiglenes Házbizottságának elnöke a regionális parlament létrehozásának szükségességét hangsúlyozta, mint mondta, az autonómiatörekvések sikeréért magunknak is meg kell változnunk.

A vajdasági helyzetről Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélt, hangsúlyozva: a nemzeti tanácsok megalakulása jelentős előrelépés az autonómiatörekvések útján. Hámos László, a Magyar Emberi Jogok Alapítványának elnöke leszögezte: a nyugati magyarság ezután is támogatja az önrendelkezési törekvéseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-24: Magazin - Sylvester Lajos:

Felújított környezetben az Apor lányok feredője (Háromszéki turizmus)

Az Apor lányok feredője
Bálványosfürdő felett és a felújított Grand Hotel Bálványos alatt néhány száz méterre található majdnem közvetlenül az út mellett az Apor lányok feredője. A források felé a járművek elől sorompóval lezárt útszélességű gyalogösvény vezet.
2010-07-24: Közélet - :

Visszacsatolnák Koszovót, büntetnék Tőkést

Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és úgy véli, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (ICJ) ,,korlátozott jelleggel" vizsgálta meg az ügyet — derül ki a külügyminisztérium tegnapi közleményéből. Románia szerint az ICJ nem vizsgálta meg, hogy a függetlenséget kimondó nyilatkozat törvényes módon vezetett-e egy új állam létrehozásához, sem azt, hogy a nemzetközi jog feljogosítja-e Koszovót függetlenségének kikiáltására.