Teremlabdarúgás, A-osztályKét csapat az élvonalban

2010. július 26., hétfő, Sport

Ősztől két háromszéki csapat fog szerepelni az országos teremlabdarúgó-bajnokság élvonalában, amire megyénk hároméves futsaltörténelmében még nem volt példa. Tehát a Kovászna megyei teremlabdarúgás egy újabb mérföldkőhöz érkezett, és bízunk abban, hogy mindkét együttesünk, a Sepsi FC és KSE tisztességesen helytáll majd a legjobbak közötti küzdelemsorozatban.

A KSE csapata

A KSE újoncként remek első szezont tudhat maga mögött, hiszen az ötcsapatos II. ligában tizenkét győzelemmel és mindössze négy vereséggel a második helyen zárta a 2009—2010-es küzdelemsorozatot. A kiváló szereplésnek további eredménye is volt: a felső-háromszéki alakulat kiharcolta magának az I. ligában való szereplési jogot. Kezdetben csupán álomnak tűnt az élvonalban szereplés, de mostanra ez már kész ténnyé vált, és így a kézdivásárhelyiek bedobják magukat a mélyvízbe. A bajnoki rajtot megelőzően július 20-án gyűlt össze első alkalommal a KSE futsalcsapata, s a labdarúgók mindannyian a tisztes helytállásban reménykednek. Az alakulat játékoskerete nagyjából megegyezik a tavalyival, a teremfocisták pedig Kézdivásárhelyről és környékéről kerültek ki: Bartók Balázs, Buceceanu Loránd, Szabó Sándor, Gazda József, Adrian Căşuneanu, Dobra Szabolcs, Dobra Alpár, Dobozi Levente, Csulak Attila, Kovács István, Ilie Roman, Szurdu József, Jacob Csaba, Török F. Botond és Papp Levente. Előreláthatólag szeptemberben startol majd az I. ligás teremlabdarúgó-bajnokság 2010—2011-es évadja, addig napi egy edzéssel készül a KSE. A kék-fehérek várhatóan játszanak majd több felkészülési mérkőzést is, de ezekre csupán később fog fény derülni.

Pillanatkép a Székelyudvarhely—Sepsi FC mérkőzésről

A Sepsi FC számára a 2009—2010-es I. ligás idény már április elején befejeződött, ami azt jelentette, hogy a megyeszékhelyi alakulat nem jutott be a pontvadászat rájátszásába. Felemásra sikeredett az elmúlt szezon: a bajnokságban nagyon leszerepeltek a zöld-fehérek, a Román Kupában viszont ott voltak a legjobb négy között. A gazdasági válság megtizedelte az I. ligás küzdelemsorozat tizenkét csapatos mezőnyét, s a szezon felénél a CIP Déva, a Piskitelepi Olimpia és a Temesvári Poli bedobta a törülközőt. A szentgyörgyi csapat a két utóbbi együttes közé beékelve, a 11. helyen zárta a pontvadászatot három győzelemmel, tizenhat vereséggel és 9 ponttal. Egy évvel korábban a Sepsi FC hetedik volt a Keleti csoportban három-három győzelemmel, illetve döntetlennel, s játékosaink 12 pontot gyűjtöttek össze. Tehát a bajnokságban kudarcot vallottak a sepsiszentgyörgyi fiúk, s ez talán annak tudható be, hogy egész év alatt komoly létszámproblémával küzdött a Sepsi FC, mivel a csapat fele folyamatosan sérült volt. A zöld-fehérek becsületét a Román Kupa-beli szerencsés és jó szereplés mentette meg. Amíg a sorozat 2008—2009-es kiírásában a Sepsi FC már a harmadik körben búcsúzott, most egészen az elődöntőig jutott el a portugál Pinto által vezetett gárda. A folyamatos sérülések és a gyenge szereplés miatt a tavaszi idényre egy portugál légió — játékosok és edző — érkezett Szentgyörgyre, de sajnos a csodára ők sem voltak képesek. Hogy elpazarolt pénz volt-e a leszerződtetésük, azt döntse el mindenki saját maga, de nélkülük talán nem is létezett volna a Sepsi FC. Sajnos, teremlabdarúgó-csapatunknak nincs kimondottan utánpótlás-nevelése, amelynek a hiánya akár derékba is törheti a mindenkori együttes pályafutását. Talán módot kellene találni arra, hogy beindítsunk egy teremlabdarúgó-iskolát ahhoz, hogy a közeljövőben mi magunk tudjunk nevelni futsaljátékosokat. Továbbá szükség volna egy utánpótlás-bajnokságra is, amit városi, megyei (iskolák szintjén) vagy akár megyeközi (Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megye közös bajnokság) szinten lehetne megszervezni. Ilyen és ehhez hasonló elképzelések megvalósításához nem minden esetben pénzre volna szükség, hanem elég lenne egy kis ambíció, szervezőkészség és elhivatottság. De térjünk vissza a jelenbe, és lássuk, hogy Tittesz Zoltán, a Sepsi FC egykori segítője miként vélekedik csapatunk elmúlt szezonbeli teljesítményéről, és milyen 2010—2011-es idényre számíthat együttesünk.

— A Sepsi FC hároméves fennállásának talán legrosszabb idényén van túl. Milyennek értékeled a csapat idei eredményét?

— Nem mondhatni, hogy ez volt a Sepsi FC eddigi legrosszabb éve, hiszen a Román Kupában ez idáig a legjobb eredményt érte el az együttes. Elméletileg ez volt a legjobb csapatunk, persze, ha a játékoskeretet nézzük, de ez sajnos nem tükröződik a bajnokságbeli eredményeken. Ennek ellenére a kupasorozatban egészen elöl végeztünk, és szerintem ez jó teljesítmény. De ez a múlt. Időközben elmentek a portugálok edzőstül-mindenestül, a következő szezonra a pénzügyi keretünk nagyon leszűkült — olyan felére —, és ebből kifolyólag valószínű, hogy egy helyi játékosokból álló csapat fog szerepelni a legközelebbi idényben. A csapat kiegészülhet még a két brassói teremfocissal, mivel most velük is folynak a tárgyalások. Az is elképzelhető, hogy még érkezhet további brassói játékos a Sepsi FC-hez.

— A közvélemény egy része mindig úgy vélte, hogy pénzkidobás volt portugál edzőt és játékosokat hozni Szentgyörgyre. Megérte a befektetés?

— A kérdésre a válasz az egyik korábbi cikkedben van. Ősszel azt írtad, ha nincs játékos, akkor hozzunk játékost, ha nincs edző, akkor hozzunk edzőt. Most hoztunk edzőt, akinek nagyon jók voltak a referenciái, a játékosok közül pedig egy nem vált be, és őt már az elején hazaküldtük. Be kell ismerni, hogy Pinto nagyon jó futsaljátékos, az egykori kapusunk sem volt rossz hálóőr. Sajnos, az elmúlt pontvadászatban rengeteg sérülés tizedelte meg a csapatot, s az alapemberek sérültek le, ez pedig érződött az együttes játékán. A csapat nagyon ki volt fáradva, mivel öt-hat játékos csinálta végig a bajnokságot és a kupát is, s egy idő után nyilvánvaló volt, hogy nem tudják azt nyújtani, amit elvártak tőlük.

— Hogyan tovább? Mikor áll össze az új csapat?

— Hát új csapat, teljes keret még nincs… Amit én tudok, az az, hogy külön-külön folynak a tárgyalások a játékosokkal a hogyan továbbról. Elméletileg a régi keretből a szentgyörgyiek maradnak, s ha sikerül, Mánya Szabolcs is hazajön. Továbbá megpróbálunk négy fiatal játékost beépíteni az alakulat bővített keretébe úgy, hogy ebből egy-kettő a tavaszi szezonra már bekerülhessen a ,,nagycsapatba". Mindenütt gyengültek a csapatok, ettől még jó bajnokságra számíthatunk. A vérveszteség talán csak a Marosvásásárhelyi City’US-t kerülte el, amely most is igazolt le egykori brassói játékosokat. Mint ismeretes, a Design Construct megszűnt, de lesz helyette egy új brassói gárda. A Chiajna is jó együttes lesz, s ha a híreknek lehet hinni, ők egyesülnek a másodosztályban jól szereplő Bukaresti ABC-vel, így ott is erős keret lesz. Az új szezonban ott lesz a KSE, talán a Roşiorii de Vede, az Alexandria, maradt a Kolozsvár, a Galac, a Focşani, s várhatóan a bajnoki mezőny olyan tízcsapatos lesz. Tehát egy helyi együttessel is el lehet érni olyan eredményt, amely a következő szezonban rájátszásos pozíciót érhet.

— Úgy tűnik, hogy a nagypályáról a kispályára tevődött át a háromszéki örökrangadó, a Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közötti rivalizálás. Mit várhatunk ezektől a mérkőzésektől?

— Szerintem ugyanazt, mint eddig: hatalmas ambíciót és érdekes meccseket. Elméletileg Szentgyörgynek több a tapasztalata, és így több mint valószínű, hogy ha nehezen is, de sikerül majd legyőzni a kézdivásárhelyi csapatot.

Összegzésképpen csak annyit mondhatunk még, hogy sok sikert, fiúk, és győzzön a jobbik, mi mindannyian nektek szurkolunk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-26: Sport - Áros Károly:

Az újraéledés kapujában Kovászna sportélete (Sportélet)

Hosszú szünet — szünet, csak nekünk tűnt annak, mert a látszólagos passzivitás mögött igencsak zajlott a küzdelem a város labdarúgóéletét megbénította stadion visszaszerzéséért, mely végül is sikerrel zárult — után Kovásznának újra lett stadionja, labdarúgócsapata.
2010-07-26: Sport - :

Háromszék Kupa (Triatlon)

Ha augusztus, akkor triatlon Háromszék Kupa. A sepsiszentgyörgyi Alpin Sport Egyesület vasárnap tizenkilencedik alkalommal szervezi meg a már hagyományos triatlonversenyét.