A hétvége hírei

2010. július 26., hétfő, Közélet

Özönvíz Arad megyében

Több gazdaságot árasztott el a víz Arad megyében a szombatról vasárnapra virradóan lehullott erős esőzések miatt, három megyei úton leállították a forgalmat a szél által úttestre döntött fák.

Az Arad megyei Készenléti Felügyelőség ötven munkatársa dolgozott a megye különböző pontjain szombat estétől, szivattyúval igyekeztek eltávolítani a házakból a vizet és eltakarítani a három megyei út forgalmát akadályozó kidőlt fákat. Aradon elázott az Elena Ghiba Birta Iskola alagsora, egy közintézmény, három cég és több mint tíz lakás.

Veszélyben az EU-pályázatokkal késlekedő cégek szerződései

Felbontják azokat a szerződéseket, amelyeket az Európai Unió által finanszírozott projektek megvalósítására kötöttek, de a kivitelezés 6—9 hónapot késlekedik — jelentette be Emil Boc. A miniszterelnök szerint felgyorsítják az EU-projektek visszatérítési kéréseinek elbírálását, az eddigi 120 nap helyett 60 nap alatt elemzik a dokumentumokat. 2010. július 9-ig 18 177 EU-s pályázatot nyújtottak be összesen 38,9 milliárd euró értékben, és ebből 4421-et hagytak jóvá 9,4 milliárd euró értékben. Ezek közül 3146 pályázat esetében 6,06 milliárd értékben írtak alá szerződést, de a kifizetett összegek értéke alig 882 millió euró.

Love Parade halottakkal

Valóságos horrorrendezvénnyé vált a világ legnagyobb technozenei fesztiválja, a Love Parade, amelyet a németországi Duisburgban rendeztek szombaton. A tegnap délelőtti mérleg: tizenkilenc halott és több mint 340 sebesült, közülük többnek az állapota válságos. Az immár hagyományos rendezvényen — amelyen mintegy 1,5 millióan vettek részt — szombaton késő délután hatalmas pánik tört ki, és az emberek szó szerint agyontaposták egymást. Az első vizsgálatok szerint a szervezők és a rendőrök súlyos mulasztásokat követtek el. A helyszín egy korábbi teherpályaudvar közelében volt, a terület azonban már eleve túl kicsi volt a rendkívül nagyszámú technozene-rajongó befogadására, a helyzetet pedig tovább súlyosbította, hogy a helyszínre csak egy 300 méter hosszú és meglehetősen szűk alagúton át lehetett bejutni.

Hadgyakorlattal üzen az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett tegnap a Sárga- és a Japán-tengeren. A flottamanőverek célja — mint azt Robert Gates amerikai védelmi miniszter megfogalmazta — üzenetet küldeni Észak-Koreának, hogy mérsékelje agresszív magatartását. Az Egyesült Államok a tervek szerint összesen hat, Phenjant figyelmeztető hadgyakorlatot tart. Szöul és Washington egyaránt azzal vádolja Észak-Koreát, hogy március 26-án megtorpedózott és elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót: a Cshonan nevű dél-koreai korvett 46 tengerésze veszett a hullámsírba. Phenjan tagadja a vádakat. A hadgyakorlatok sorozatának első manővere július 28-ig, vagyis négy napig tart, s azon csaknem nyolcezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt, húsz hadihajó és tengeralattjáró, köztük a George Washington repülőgép-hordozó, továbbá kétszáz repülőgép. Észak-Korea bármely pillanatban hatalmas nukleáris elrettentéssel élhet az amerikai—dél-koreai hadgyakorlattal szemben — jelentette a flottamanőverek előestéjén a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség. Kína is aggodalmának adott hangot az amerikai—dél-koreai közös haditengerészeti gyakorlat miatt, úgy vélekedve, hogy az súlyosbíthatja a térségben fennálló feszültséget.

Az iráni elnök óva inti az Európai Uniót

Az iráni elnök óva intette az Európai Uniót újabb szankciók elfogadásától, leszögezve, hogy Teherán keményen fog reagálni minden ellenséges akcióra. Mahmúd Ahmadinezsád kijelentette, hogy Irán baráti kapcsolatokat akar, s kedvezőtlenül fogad minden büntetőintézkedést. Bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit az Irán ellen folytatott „pszichológiai háborúért", és úgy fogalmazott, hogy Irán „levágja ellenségeinek kezét". Az uniós tagállamok külügyminiszterei ma hagyják jóvá a szankciókat, amelyek egyebek között Irán stratégiai jelentőségű energetikai szektorát sújtják, s amelyek jóval szigorúbbak az ENSZ Biztonsági Tanácsának június 9-én elfogadott határozatában foglaltaknál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-26: Máról holnapra - Csinta Samu:

Tusványosi érdekegyeztetés

Haverkodó, nevetgélős, mégis fontosnak szánt és annak is tekinthető politikusi pengevillantás zárta Tusványost. Akárcsak tavaly, mondhatnánk, mégis, zongorázni lehetne a különbséget. Míg egy évvel korábban a székelység autonómiakérdésének felvetését Traian Băsescu zseniális rögtönzéssel, a témában járatlan anyaországi hölgy színpadra szólításával súlytalanította el, idén a román államelnök igencsak megrekedt Orbán Viktor és Tőkés László szorításában.
2010-07-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Két közúti baleset
Vásárnap késő este egymástól függetlenül két könnyebb kimenetelű közúti baleset helyszíne volt a Kézdivásárhely és Csernáton közötti országút, ahol az úttesten keletkezett vízréteg miatt egy Wolkswagen Passat kötött ki a termőföldön, egy kilenc személyt szállító mikrobusz pedig oldalra borult (felvételünkön). Értesülésünk szerint az utasok közül néhányan könnyebb sérülést szenvedtek.
Kép és szöveg: Iochom István